Voorkeur; Theater

OM DE LIEFDE VAN LAURENTIA Spitse bewerking van Lope de Vega's toneelstuk 'Fuente Ovejuna' en R.W. Fassbinders drama 'Das brennende Dorf'. Een Spaans dorpje komt in opstand tegen een edelman die de inwoners tiranniseert - maar regisseur Frances Sanders neemt het niet zonder meer op voor de rebellen. Hun passies zijn net zo rauw als die van de machthebbers en bloedwraak blijkt geen ideale oplossing. De muziek, de energieke acteurs en de vele visuele vondsten maken deze voorstelling tot een feest, ondanks het zware thema. T/m 30 augustus Openluchttheater Amsterdamse Bos, Amsterdam (niet op zo en ma). Entree: vrijwillige bijdrage; info bij twijfelachtig weer: 020-6433286.

APRIL (1864-1889) Een toneel-western, geregisseerd door Rob Ligthert, over vier binnenvetters in een eenzaam gehucht die al hun verlangens projecteren op hun gevangene. April heet zij en ze wordt gespeeld door Monic Hendrickx. Mooie rollen schreef Peer Wittenbols van De Federatie ook voor Hans Hoes, Erik de Visser, Anne Marien Lousberg en Remco Melles. 15, 16 augustus Den Bosch Theaterfestival Boulevard, 20, 21 aug Groningen Noorderzon.

DRAAIKONTEN Loes Luca en Peter Blok op de rand van tragikomisch en gro- tesk, als een aandoenlijk paar dat tegen beter weten in de top van de ballroom-dans hoopt te bereiken. Orkater-productie in een ruim bemeten theatertent, onder regie van Aat Ceelen. 15 t/m 17 aug Amsterdam Parade M.L. Kingpark Amsterdam.