Voorkeur; Muziek

ZOMERCONCERTEN In de serie Zomerconcerten in het Amsterdamse Concertgebouw spelen 17 aug 20u15 de pianist Menahem Pressler, hoboïst Han de Vries, klarinettist George Pieterson, fagottist Joep Terwey en hoornist Jacob Slagter pianokwintetten van Danzi, Beethoven en Mozart. De violist Shlomo Mintz en de pianist Itamar Golan geven 18 aug 20u15 een recital met muziek van Schubert, Brahms en Elgar. Bij het Noordhollands Philharmonisch is 19 aug 20u15 Nikolaj Znaider, dit jaar winnaar van het Koningin Elisabethconcours, de solist in het vioolconcert van Bruch. Verder klinken olv David Porcelijn van Brahms de Haydn-variaties en van Dvorák de Negende symfonie 'Uit de Nieuwe Wereld'. Het Brabants Orkest speelt 20 aug 20u15 olv Andrej Boreyko muziek van Rimski Korsakov, het Tweede vioolconcert van Prokofjev (solist: Arkadi Gutnikov) en Sjostakovitsj (Negende symfonie).

ORLANDO FESTIVAL Het zestiende Orlando Festival met masterclasses in de abdij van Rolduc in Kerkrade en concerten met kamermuziek in Kerkrade (Wijngrachttheater), Maastricht (Theater aan het Vrijthof) en Aken (Brüssel Saal) heeft plaats van 17 tot en met 31 aug. Optredens oa van het Panocha Kwartet, het Schönberg Kwartet, het Vogler Kwartet, het Grieg Trio, Menahem Pressler, Roberta Alexander, Abbie de Quant, Stefan Metz en Tan Crone. Inl.: 045-5466914.

DANIEL MUZIEKDAGEN De Daniel Muziekdagen van het Daniël Styring Quartet met masterclasses en concerten hebben voor de achtste maal plaats van 16 t/m 31 aug in Zeist. Veel aandacht voor muziek van Schubert, Brahms en Mendelssohn op concerten in de Broederkerk in Zeist (16, 19, 21 en 23 aug) en in Rhoon, Baarn, Elburg, Delft, Haastrecht en Amsterdam. Inl en res.: 030-6923918.

SILVERCHAIR Jong en Australisch, wat wil de cosmopolitisch ingestelde grunge-fan nog meer? 15 aug Paradiso, Amsterdam.

WATERPOP Gratis Grumpyhead en ook nog optredens van Johan, Mizpah, Brainpool, Bettie Serveert, Caesar, Urban Dance Squad, Bushman (uit Nigeria) en (uit Ierland) The Big Geraniums. 16 aug Hofpark, Wateringen.

SALARYMAN Instrumentale post-rock uit de VS. 17 aug Paradiso, Amsterdam.

AFRO CUBAN ALL STARS Een 15-koppig gezelschap van voornamelijk oude mannen olv tres-speler en vocalist Juan de Marcos Gonzales. Alleen al zanger Ibrahim Ferrer is iemand die je gehoord moet hebben. 19 aug Noorderzon Festival Groningen, 21 aug Tivoli Utrecht, 22 aug Melkweg Amsterdam.

FLACO JIMENEZ Dé trekzakspeler uit de Tex-Mex-muziek houdt van tempo en stopt gemakkelijk twintig liedjes in een uur. 22 aug Paradiso Amsterdam.