Voorkeur; Musea

HENRI EVERS De typisch negentiende-eeuwse bouwmeester Henri Evers (1855-1929), die het Rotterdamse stadhuis bouwde, is een vrijwel vergeten architect. De tentoonstelling die het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) over hem heeft ingericht, past daarom in de ambitieuze doelstelling van het instituut de Nederlandse architectuurgeschiedenis te herschrijven door aandacht te vragen voor tot nu toe onderbelichte stromingen en ontwerpers. De kleine, verzorgde expositie geeft een aardig beeld van Evers' oeuvre. Nederlands Architectuurinstituut, Museumpark 25 Rotterdam, t/m 14 sept. Di t/m za 10-17u, zon- en feestdagen 11-17u.

NIET AANRAKEN: ANTIEK! Het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement in Utrecht heeft zijn zomertentoonstelling dit jaar gewijd aan antiek. Vorig jaar nam het museum begrippen 'smaak' en 'wansmaak' onder de loep, dit jaar gaat het om 'echt' en 'onecht'. Ook een van de centrale thema's is het bekendmaken met stijlkenmerken; er is een speciaal 'stijlenspel', een levensgrote puzzel die de bezoekers uitnodigt uit diverse meubels de juiste te kiezen en in de stijlkamer te plaatsen. Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement, Buurkerkhof 10, Utrecht, t/m 21 sept. Di-za 10-17u, zo 13-17u.

DE COLLECTIE BOENDERMAKER Kunstverzamelaar Piet Boendermaker (1877-1947) was volgens de kunstenaar Raoul Hynckes 'de grote verzamelaar' die 'schilderijen bij tientallen tegelijk kocht'. Boendermakers collectie bestaat voor het merendeel uit werk van de schilders van de Bergense School, zoals Leo Gestel, Else Berg, Piet Wiegman en Matthieu Wiegman. Verder had Boendermaker nog honderden schilderijen in zijn bezit van schilders wier stijl min of meer verwant was met het expressionisme van de Bergense School. Het Museum Kranenburgh toont een verrassend mooie keuze van ruim honderd werken. De collectie Boendermaker, t/m 28 sept. Museum Kranenburgh, Hoflaan 26, Bergen. Di t/m zo 13-17 u.

EN VERDER: T/m 14 sept Manifestatie: Gouden eeuw in Groningen, Hermannus Collenius en zijn tijdgenoten, 1650-1725. Groninger Museum en elders in de provincie. Dag. vervoer van museum naar de verschillende locaties; Monet, Van Gogh en Picasso en vele anderen hoogtepunten uit een Haagse collectie t/m 5 okt in de Kunsthal, Westzeedijk 341, Rotterdam. Di t/m za 10-17u, zo 11-17u; Schilderkunst in de Gouden Eeuw Schilderkunst in de Gouden Eeuw, t/m 7 sept in het paleis op de Dam, Amsterdam. Dag 12u30-17u. Barend Cornelis Koekkoek (1803-1862), Prins der Landschapschilders t/m 31 aug in het Dordrechts Museum, Dordrecht. Herman Gordijn t/m 28 sept in het Amsterdams Historisch Museum, Kalverstraat 92, Amsterdam. Ma-vr 10-17 uur, za en zo 11-17 u.