Vliegtuigje show Oostende zonder mankementen

BRUSSEL, 14 AUG. Het neerstorten van een vliegtuigje tijdens een luchtvaartshow in Oostende vorige maand is zo goed als zeker niet te wijten aan technische mankementen. Dat is volgens de Belgische minister van Verkeer, Michael Daerden, het voorlopige resultaat van het onderzoek naar de oorzaak van de ramp, waarbij tien doden en 59 gewonden vielen.

Uit bestudering van videofilms is gebleken dat de 28-jarige Jordaanse piloot, die bij het ongeluk om het leven kwam, fouten heeft gemaakt. Zo heeft hij zijn stuntwerk op te lage hoogte gedaan. Nadat hij een voorwaartse salto met zijn stuntvliegtuigje had uitgevoerd, was hij te dicht bij de grond om nog een noodzakelijke besturingscorrectie te kunnen uitvoeren. Onderzocht wordt nog hoe het kon dat de piloot boven het publiek vloog, waardoor zijn vliegtuigje op een tent van het Rode Kruis kon neerstorten.