Verlies Kia Motors opgelopen door stakingen in Korea

SEOUL, 14 AUG. Kia Motors is in de eerste helft van dit jaar geconfronteerd met een groter verlies. Het negatieve resultaat van de noodlijdende Zuid-Koreaanse autofabrikant kwam uit op 37 miljard won, ongeveer 78 miljoen gulden, tegen ruim 10 miljard won in de eerste zes maanden van vorig jaar. De omzet nam toe van 3,03 biljoen tot 3,38 biljoen won. Dat is 7,1 miljard gulden.

Het bedrijf schreef het grotere verlies deels toe aan de gevolgen van de grote staking begin dit jaar. Toen voerden werknemers actie tegen de regeringsplannen nieuwe arbeidswetten in te voeren.

Daarnaast stond de winstmarge onder druk door toegenomen concurrentie. Verder bestempelde Kia de afzet in het binnenland als “erg slecht” in tegenstelling tot de goede verkoopcijfers in het buitenland. Ook het project dat door Kia werd opgezet om ter plaatse een auto te produceren voor de Indonesische markt, is grotendeels mislukte. De Indonesische bevolking blijkt een voorkeur te hebben voor buitenlandse auto's.

Voor het tweede halfjaar rekent Kia op een herstel. Het bedrijf merkt dat de verkoopcijfers omhoog gaan, vooral door de introductie van de Sephia II, een van de nieuwste modellen. De komende maanden verwacht de onderneming nog eens ongeveer drie nieuwe wagens op de markt te brengen. Dat moet zich eveneens vertalen in hogere verkoopcijfers, zowel in het binnen- als buitenland.

Ook Hyundai moest met een fors lager resultaat genoegen nemen. De grootste autoproducent van Zuid-Korea kreeg een ineenschrompeling van de winst van 191 miljard tot 28 miljard won (59 miljoen gulden) te verwerken. De eerste zes maanden van 1997 leverden wel een hogere omzet op dan in de vergelijkbare periode van 1996: 5,56 biljoen won (11,7 miljard gulden) tegen 5,42 biljoen won.

Hyundai had last van dezelfde ontwikelingen als Kia. Wel meldde Hyundai ook last te hebben gehad van wisselkoersverschillen die de afzet in het buitenland nadelig beïnvloedden. Een lagere economische groei op de thuismarkt plus een zwakke binnenlandse maken het concern somber over zijn vooruitzichten voor de tweede helft van dit jaar.

Voor die verslagperiode rekent Hyundai weliswaar op betere cijfers dan in de eerste zes maanden, maar de jaaromzet van 13,5 biljoen won waarop de onderneming had gemikt, zal ze niet halen. Een verbetering van de winst met meer dan 20 procent ten opzichte van het eerste halfjaar zit er niet in, aldus het concern. (KRF)