UPS gaat weer onderhandelen

WASHINGTON, 14 aug. De onderhandelingen tussen de directie van pakjesvervoerder United Parcel Service (UPS) en de vakbond voor transportarbeiders Teamsters zijn vandaag hervat. Dat gebeurt onder druk van de Amerikaanse minister van Arbeid, Alexis Herman.

Bij UPS wordt al tien dagen gestaakt. Het overleg liep het afgelopen weekeinde vast op het beheer van de pensioengelden en de eis van de vakbond dat er meer parttimers in vaste dienst worden genomen. Een woordvoerster van het concern zei gisteren dat UPS bereid is te onderhandelen over alle punten van het volgens haar “royale aanbod” dat de directie aan de vakbond heeft gedaan. Maar zij wilde niet zeggen of het bedrijf tot concessies bereid is. De voorzitter van de Teamsters toonde zich weinig hoopvol. Hij heeft geen aanwijzingen dat UPS de vakbonden tegemoet wil komen.

UPS vervoert per dag 12 miljoen pakjes en is daarmee de grootste in de Verenigde Staten. De meesten van de 300.000 werknemers die het bedrijf in de VS heeft, zijn parttimers. Door de staking van 185.000 van hen kan het bedrijf nog geen 10 procent van de dagelijkse hoeveelheid pakjes bezorgen. (DPA, ANP)