'SFOR oefent niet voor het oppakken van Karadzic'

WASHINGTON, 14 AUG. In Washington en in Parijs zijn berichten tegengesproken, als zouden Amerikaanse, Franse en Britse commando-eenheden in het geheim oefenenen voor de aanhouding van Radovan Karadzic, de voormalige leider van de Bosnische Serviërs en nummer één op de lijst van verdachte oorlogsmisdadigers in ex-Joegoslavië.

Het Amerikaanse televisiestation ABC had dinsdag melding gemaakt van de speciale training van de commando's. Volgens ABC wil de internationale vredesmacht SFOR tegen het eind van de herfst plannen voor de aanhouding van Karadzic en de voormalige legerleider van de Bosnische Serviërs, Ratko Mladic, in de praktijk brengen.

In een verklaring sprak gisteren het Amerikaanse ministerie van Defensie de berichten tegen. “In tegenstelling tot wat is bericht, nemen Amerikaanse strijdkrachten niet deel aan speciale trainingen en aan de voorbereiding van een operatie om oorlogsmisdadigers in ex-Joegoslavië op te pakken”, aldus de verklaring. De aanhouding van oorlogsmisdadigers wordt volgens het ministerie overgelaten aan het Haagse VN-tribunaal. Het Franse ministerie van Defensie gaf gisteren eveneens een ontkenning uit. De internationale vredesmacht in Bosnië weigerde elk commentaar op de berichtgeving van ABC.

De berichtgeving past overigens in de toenemende Amerikaanse betrokkenheid met het Bosnische vredesproces, die eerder deze maand al gestalte kreeg in een speciale missie van Richard Holbrooke, de architect van het vredesakkoord van Dayton. Holbrooke zei na afloop van de reis dat het vredesproces in Bosnië mede zo belangrijk is, omdat er een verband bestaat tussen het welslagen van het vredesproces en de uitbreiding van de NAVO met nieuwe leden in Oost-Europa. Een mislukking van het vredesproces, aldus Holbrooke, heeft gevolgen voor de Europese veiligheid, inclusief de uitbreiding van de NAVO. “De uitbreiding van de NAVO en Bosnië zijn twee paden die in 1998 samenkomen. Een mislukking in Bosnië is ondenkbaar, omdat ze een terugslag zou betekenen voor de stabiliteit in Europa en een falen van de NAVO zelf,” aldus Holbrooke.

In Washington is ook tegengesproken dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, Karadzic een vrijgeleide heeft aangeboden, door middel waarvan hij zich zou kunnen terugtrekken in landen als Griekenland of de Oekraïne. De president van de Servische Republiek in Bosnië, Biljana Plavšic, heeft melding gemaakt van een dergelijk Amerikaans aanbod. Maar gisteren is in Washington opnieuw onderstreept dat de Amerikaanse regering wenst dat Karadzic in Den Haag wordt berecht. (Reuter, AP, AFP)