Russische vice-premier stapt op na privatisering

MOSKOU, 14 AUG. De Russische minister van privatisering, Alfred Koch, is gisteren opgestapt. Het vertrek van de bewindsman, die tevens een van vice-premiers was, volgt op de omstreden verkoop door Moskou van de staatsbelangen in de telefoonmaatschappij Svjazinvest en grootste nikkelproducent ter wereld, Norilsk.

Vorige week had de Russische premier, Viktor Tsjernomyrdin, op het laatste moment erop aangedrongen de privatisering van Norilsk uit te stellen. Tsjernomyrdin gaf Koch de opdracht de voorwaarden waaronder het mijnbouwconcern in andere handen zou overgaan, te toetsen op hun rechtsgeldigheid.

Eén dag later ging de verkoop echter alsnog door. De Russische autoriteiten zouden de zaak nu achteraf onder de loep nemen. Deze week kwamen het comité van staatseigendom, waarover Koch de leiding had, samen met het Russische parket tot de conclusie dat de privatisering geheel volgens de wet was verlopen. Een onderzoek naar de transactie van Svjazinvest loopt nog.

Norilsk kwam in handen van Svift, waarmee de Oneximbank nauwe relaties onderhoudt. Deze grootbank wist ook al een belang te krijgen in Svjasinvast.

Bronnen binnen het Kremlin die het vertrek naar buiten brachten, gaven geen reden aan voor het ontslag. Koch zelf legde geen verband met de twee omstreden privatiseringen. Hij liet weten te willen overstappen naar het bedrijfsleven. In een verklaring bedankte hij Tsjernomyrdin voor diens steun aan zijn werk.

Koch (36) werd als hervormingsgezinde econoom uit Sint-Petersburg naar het comité van staatseigendom gehaald door de liberaal Anatoli Tsjoebais, die thans als een van de twee eerste vice-premiers is belast met de economische hervormingen van het land. Koch was van mening dat alle winstgevende staatsbedrijven moesten worden verkocht, tegen een zo hoog mogelijk prijs.

De Russische president Boris Jeltsin heeft het ontslag van zijn minister inmiddels aanvaard. De chef van de presidentiële staf, Maxim Boiko, neemt Kochs plaats in. Boiko is eveneens een overtuigd liberaal en een vertrouweling van Tjsoebais.(KRF/Reuter/AFP/DPA)