Politie wil remigratie illegale criminelen

ROTTERDAM, 14 AUG. De Amsterdamse politie wil een remigratieproject beginnen voor illegale criminelen uit Marokko. Eind dit jaar zou een eerste terugkeerproject in Marokko van de grond kunnen komen. Dat zegt politiewoordvoerder K. Wilting.

Met het remigratieproject wil de Amsterdamse politie een einde maken aan de problemen die de illegale criminelen door straatroof en diefstal veroorzaken in de Amsterdamse binnenstad. Door ze in het land van herkomst werk te bieden, wordt volgens Wilting voorkomen dat de jongeren meteen weer gaan rondzwerven.

De Amsterdamse politie richt zich op Marokko omdat zij in dat land “goede contacten” heeft. Met Algerije en Tunesië, uit welke landen minder illegale criminelen afkomstig zijn, zijn geen contacten. Politiewoordvoerder Wilting wilde niet zeggen met wie de Amsterdamse politie in Marokko besprekingen voert.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat zestig procent van de jongeren die in 1995 in jeugdinrichtingen en tuchtscholen zaten allochtoon is. In 1991 was dat iets meer dan de helft.