KI-station Wanroij wordt niet vervolgd om uitvoer sperma

DEN HAAG, 14 AUG. Het openbaar ministerie stelt geen strafrechtelijke vervolging in tegen het station voor kunstmatige inseminatie (KI) in Wanroij. Onderzoek van de rijksrecherche heeft uitgewezen dat er geen sprake is geweest van opzet bij de uitvoer van varkenssperma naar België ten tijde van het exportverbod. Het college van procureurs-generaal in Den Haag heeft dat gisteren bekendgemaakt.

Het KI-station Wanroij ligt in het gebied waarvoor een exportverbod voor varkenssperma geldt. Op het station raakten begin maart enkele honderden varkens besmet. Minister Van Aartsen (Landbouw) stelde toen dat het station “uiterst onvoorzichtig” te werk is gegaan. “Het was daar een grote rommel.” De minister verzocht het OM een strafrechtelijk onderzoek naar het station te beginnen.

Uit het onderzoek van de rijksrecherche blijkt nu dat alle onderzochte leveringen voldeden aan de formele voorschriften die gelden voor de uitvoer van varkenssperma. Wel stellen de onderzoekers dat de geldende procedures bij de stations en ook bij de Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees “onvoldoende garanties” hebben geboden tegen de ongeoorloofde uitvoer van sperma. Volgens een woordvoerder van het openbaar ministerie hadden er op dat moment “bellen moeten rinkelen”, maar is dit door “onduidelijke verantwoordelijkheden” niet gebeurd.

Tussen de KI-stations Wanroij en Helden in Limburg bestaat een uitwisselingsprogramma. Volgens de onderzoekers zijn de KI-stations er “onvoldoende alert” op geweest dat op deze manier sperma uit het besmette gebied uiteindelijk in België terechtkwam. “Het was niet in de haak dat de KI-stations doorgingen met het rondpompen van varkenssperma”, aldus de woordvoerder van het OM. Uit het onderzoek is niet gebleken dat de geëxporteerde sperma varkenspest in België heeft veroorzaakt.

In een reactie op de beslissing van het OM stelt P. Verhoeven, directeur van de Coöperatieve Varkensverbetering Zuid, waaronder KI-Wanroij valt, dat “met deze uitspraak is gebleken dat onze aanpak de juiste was”. Het KI-station in Wanroij is van plan de schade als gevolg van Van Aartsens uitspraken te verhalen op het departement. Het ministerie beraadt zich op een antwoord. De boerenorganisatie LTO-Nederland en de Productschappen Vee, Vlees en Eieren zullen minister Van Aartsen volgende week een eigen voorstel presenteren over inkrimping van de varkensstapel. Het plan moet een alternatief zijn voor het kabinetsplan om de varkensstapel binnen een jaar met een kwart terug te brengen.