Jeugdorkesten domineren de zomer

Concert: Nationaal Jeugd Orkest o.l.v. Enrique Arturo Diemecke. M.m.v. Igor Roma, piano. Gehoord: 12/8, Concertgebouw Amsterdam. Concert: Jeugd Orkest Nederland o.l.v. Roland Kieft. M.m.v. Daniel Wayenberg, piano. Gehoord: 13/8, Concertgebouw Amsterdam.

De Zomerconcerten zijn het domein van de jeugdorkesten. Negen gezelschappen van aanstormende professionals laten zich deze zomer horen in het Concertgebouw. Deze week gaven er drie op rij acte de présence. Zondag al trad het Wereld Jeugd Orkest op; dinsdag speelde het Nationaal Jeugd Orkest, woensdag gevolgd door het Jeugd Orkest Nederland.

Het veertigste seizoen van het Nationaal Jeugd Orkest is katijvig begonnen. In een laat stadium liet dirigent Friedemann Layer weten om gezondheidsredenen niet beschikbaar te zijn voor de internationale tournee waarmee het gezelschap de komende weken Nederland, Scandinavië en de Baltische Staten aandoet. Als vervanger werd de Mexicaanse dirigent Enrique Arturo Diemecke aangetrokken. Hij is muzikaal directeur van enkele Amerikaanse orkesten, maar kon bij het NJO eerst na een lange aanloop overtuigen.

Een met harde lassen aaneengeregen uitvoering van Debussy's Prélude à l'après-midi d'un faune bleef zeverig en spanningsloos. De begeleiding van Liszts Tweede pianoconcert kreeg slechts moeizaam contouren. Solist Igor Roma, die vorig jaar met overweldigend machtsvertoon het Franz Liszt Pianoconcours won, werd hierdoor zozeer aan banden gelegd dat hij er amper in slaagde zijn fascinerende techniek te etaleren. Gelukkig was er de pauze om deze impasse te doorbreken. Orkest en dirigent bleken over ruim voldoende mentale veerkracht te beschikken om het concert tegen alle verwachting in toch succesvol te bekronen. Met een accuraat gespeelde en in klank uitgebalanceerde vertolking van Vem sobre os mares (Kom over de zeeën) van Otto Ketting en een electrificerende tweede suite uit Ravels Daphnis et Chloé kan met vertrouwen de rest van de tournee tegemoet worden gezien.

Het bijna even oude Jeugd Orkest Nederland (in 1959 begonnen als het Regionaal Jeugdorkest N.O. Nederland) bracht onder zijn dirigent Roland Kieft een programma van vergelijkbare samenstelling. De Nederlandse compositie die dit gezelschap verkoos was een dreinend muziekschoolwerkje vol parallellismen en voorspelbare ritmische formules van Roel van Oosten. Oudgediende Daniel Wayenberg werkte zich vervolgens met veel pedaal en een robuuste persoonlijkheid door het Pianoconcert van Grieg. De Enigma-variaties van Edward Elgar kregen ten slotte een nette, enigszins afgepaste uitvoering.

Het niveau van het Jeugd Orkest Nederland is constanter in kwaliteit dan dat van het Nationaal Jeugd Orkest, maar mist daarmee ook de uitschieters die een concert van het NJO zo bijzonder kunnen maken. Ook onder jeugdorkesten zijn er rangen en standen.

    • Emile Wennekes