Indonesische bank laat roepia zweven

JAKARTA, 14 AUG. De centrale bank van Indonesië heeft vandaag besloten de roepia te laten zweven. De bank nam dat besluit nadat de nationale munt met een waarde van 2.652 roepia voor 1 Amerikaanse dollar op een historisch dieptepunt was beland. Kort ervoor had de bank de daggeldrente opgetrokken van een niveau tussen 20 en 22 procent tot een peil tussen 43 en 45 procent.

Na de jongste bekendmaking van de centrale bank schoot de koers op de wisselmarkten in het Verre Oosten nog verder omlaag. De roepia kelderde tot een niveau tussen 2.780 en 2.800 per dollar. Hoe deze wisselkoersverhouding zich verder zal ontwikkelen is volgens een handelaar in Jakarta “een gokspel”. Volgens hem zou de koersval van de roepia nog dezelfde dag kunnen omslaan in een herstel, als valutabeleggers hun winst gaan nemen. De centrale bank nam de maatregel, nadat haar ingrepen gisteren te weinig effect hadden gesorteerd. De koersdaling van de roepia hield aan ondanks rechtstreekse interventies op de wisselmarkten. De Indonesische munteenheid ligt de laatste tijd zwaar onder vuur van speculanten, die eerder al de Thaise baht, de Maleisische ringgit en de Singaporese dollar sterk onder druk hebben gezet.

Verschillende beursanalisten in Jakarta hebben de regering opgeroepen om een “gezamenlijke actie” te organiseren om de acties van speculanten in het buitenland tegen te gaan. Beursanalist Theo F. Toemion verklaarde vanochtend in de Indonesian Observer dat de centrale bank moet samenwerken met andere grote banken en zakenconglomeraten tegen speculatieve aanvallen op de roepia. Volgens sommige berichten heeft de Bank Indonesia gisteren 500 miljoen dollar verkocht om de koersval tegen te gaan. Toemion noemde dit “ineffectief”. “Marktinterventie is hetzelfde als zout naar de zee brengen.” Een andere analist, Patrick Alexander, sprak zijn vermoeden uit dat de roepia vanzelf tegen het eind van het jaar zal stabiliseren omdat de munt op dit moment ondergewaardeerd is.

    • Frank Vermeulen