IJverig Feyenoord doet stap op weg naar het grote geld

ROTTERDAM, 14 AUG. In een vermakelijke wedstrijd, met veel doelpunten en een opeenstapeling van fouten, heeft Feyenoord zich vrijwel zeker geplaatst voor het hoofdtoernooi van de Champions League. Na de 6-2 overwinning tegen FC Jazz zongen bijna dertigduizend toeschouwers kun kelen schor. Feyenoord had de Finse dreumes verslagen en hoeft zich over twee weken in de uitwedstrijd weinig zorgen te maken. Na vier jaar keert de Rotterdamse club terug op het hoogste niveau.

Van een internationale krachtmeting was gisteravond geen sprake. Vanaf de eerste minuut toonden de fullprofs van Feyenoord zich sneller, behendiger en krachtdadiger dan de semiprofs van FC Jazz. Wie geen weet had van de grote financiële belangen, zou het eenzijdige duel hebben afgeschilderd als een partijtje zomeravondvoetbal. In werkelijkheid waren de spelers van Feyenoord tot op het bot gemotiveerd. Behalve het grote geld lonken in de Champions League enkele spraakmakende tegenstanders, zoals Juventus, Real Madrid en Borussia Dortmund.

Voorzitter Van den Herik maakt zich weinig zorgen over de sportieve krachtmetingen. Hij schuift de aangeboden Zwitserse francs gretig in de clubkas. Elke deelnemer aan de Champions League krijgt een startgeld van 3,6 miljoen gulden. Voor elke zege krijgt een club 1,4 miljoen. Een gelijkspel is goed voor 0,7 miljoen. Mocht Feyenoord zich na zes groepsduels kwalificeren voor de kwartfinales, levert dat een extraatje van 3,8 miljoen op. Een plaats in de halve finale is goed voor 4,2 miljoen. Een finaleplaats levert Feyenoord 5,5 miljoen op. De bedragen zijn niet gekoppeld aan de tv-inkomsten en de stadionrecettes, die de voorzitter nog meer geld kunnen opleveren. Van den Herik: “Allemaal leuk en aardig, maar we moeten een financiële inhaalslag maken en piekeren er niet over meteen te investeren.”

Feyenoord heeft in korte tijd een nieuw elftal opgebouwd. In vergelijking met de kampioensploeg van 1993 is alleen Fräser overgebleven. De (nieuwe) aanvoerder was tegen FC Jazz niet in staat zijn verdediging adequaat te organiseren. Het gemis van de gestopte libero Koeman zal vooral in topwedstrijden aan het licht komen. Koeman was niet snel, maar zijn spelinzicht en traptechniek waren een voorbeeld voor iedere Feyenoorder.

Bijna elke aanval van FC Jazz leverde direct gevaar op voor de Poolse doelman Dudek, die zijn vertrokken collega De Goey niet kan doen vergeten. Dudek was schuldig aan beide tegentreffers. Bij de kopbal van Marco stond hij als aan de grond genageld (2-1). In de tweede helft liet hij een ongevaarlijke voorzet uit zijn handen glippen. Marco kon eenvoudig profiteren en zorgde voor een 5-2 tussenstand. Trainer Haan was na afloop niet verontrust over het optreden van zijn doelman. “Dudek heeft een fanastische sprongkracht, maar hij is nog onervaren. Hij wil de bal op een elegante manier pakken, maar hij vergeet zijn lichaam te beschermen.”

De grootste kracht van Feyenoord schuilt in de ongewijzigde middenlinie. Rechtshalf Van Wonderen is met recht een loopwonder. Linkshalf Van Bronckhorst paart werklust aan een fraaie balbehandeling. Hij zorgde in de slotfase met een droge knal voor de 6-2 eindstand. Van Gastel is een ouderwetse spelverdeler, die gisteren opviel met enkele schitterende dieptepasses. Van Gastel benutte twee strafschoppen tegen FC Jazz. Bovendien stond hij aan de basis van drie andere doelpunten, waarbij de laatste van Sanchez het meest tot de verbeelding sprak. De Argentijn rondde een voorzet van zijn landgenoot Graff af, nadat Van Gastel met een subtiele pass voor de opening had gezorgd.

De derde Argentijn van Feyenoord, de dure aankoop Cruz, kon geen moment aantonen waarom hij wordt vergeleken met Van Basten. De slungelachtige spits miste een paar grote kansen en faalde vanaf de penaltystip. Cruz lijkt eerder op de Hagenees Schoenmaker, één van de eerste opvolgers van de legendarische Kindvall. Het wanhopige verlangen naar een 'tweede Ove' zal nog niet verstommen. Het nieuwe Feyenoord moet vertrouwen op zijn hechte collectief.

    • Jaap Bloembergen