Haute Verrerie van Frans Molenaar

Voor couturier Frans Molenaar (1940) is de vrouw een vrouw en zo zal ze eruit zien ook. Met zijn eenvoudige en elegante ontwerpen drukt hij al dertig jaar een herkenbaar stempel op de Nederlandse modewereld. Een Molenaar is een Molenaar, daar is geen twijfel over mogelijk.

Zijn jurken, pakjes en robe-manteaux zijn consequent uitgevoerd in zwart, wit of felle kleuren als kobaltblauw, cyclaamrood en cadmiumgeel met hier en daar een contrasterende bies. Zodra zijn kleren echter een vrouwenlichaam omhullen, blijkt dat er zich onder de strenge, geometrische lijnen een zwierige en sensuele snit verschuilt.

Sinds enkele jaren ontwerpt Molenaar ook glaswerk en een selectie uit zijn Haute Verrerie is tezamen met een groot aantal foto's van zijn mode-ontwerpen te zien in het Drents Museum in Assen. Het is dat kristallen kleding nooit een echte modetopper zal worden, want je zou wensen dat je Molenaars vazen zou kunnen dragen. Doen zijn strakke kledingontwerpen soms wat stijfjes aan, zijn glaswerk heeft dezelfde doeltreffende soberheid, maar is nergens saai. Molenaars vazen en schalen zijn uitgevoerd in zwaar, helder of gekleurd kristal, met hier en daar een eenvoudige versiering, in de vorm van een spiraal die zich wellustig door het glas heen draait en - inderdaad! - gekleurde biezen langs de rand of voet.

Frans Molenaar Design, t/m 12 okt, Drents Museum, Brink 1, Assen, di t/m zo 11-17u, inl 0592-312741. Ter gelegenheid van de tentoonstelling in het Drents Museum verschijnt bij uitgeverij V+K Publishing/Inmerc het boek Frans Molenaar Design, met ruim 200 foto's en tekstbijdragen en vraaggesprekken met Adèle Bloemendaal, Adriaan van Dis, Toon Hermans, Ischa Meijer, Ageeth Scherphuis en Pauline Terreehorst. Prijs ƒ 59,90, ISBN 90.6611.8113, inl 075-6476767.

    • Dana Linssen