Emigratierage Roma wekt zorgen Praag

PRAAG, 14 AUG. De Tsjechische premier, Václav Klaus, heeft een speciale ontmoeting belegd met vertegenwoordigers van de Roma (zigeuners) in de Tsjechische Republiek. Klaus hoopt de rust te herstellen nu de Tsjechische Roma zich en masse opmaken om naar Canada te emigreren.

De afgelopen week hebben duizenden Roma zich vervoegd bij Canadese ambassades in Praag en Wenen, in de hoop immigratiepapieren te bemachtigen. De telefoon bij de ambassades staat al dagenlang roodgloeiend. In Ostrava, de Tsjechische stad met de grootste Roma-concentratie, verkopen Roma hun bezittingen en nemen hun spaargeld op om vliegbiljetten naar Canada te kopen. Ook de kantoren van de Tsjechische luchtvaartmaatschappij CSA worden belegerd: alle kaartjes voor vluchten van CSA op Canadese bestemmingen zijn tot oktober uitverkocht.

Aanleiding tot de stormloop was een televisieprogramma dat vorige week werd uitgezonden en dat verslag deed van een groep Tsjechische Roma die in Canada een nieuw leven hebben opgebouwd. Bij veel Roma is de indruk ontstaan dat Canada een speciaal programma voor de immigratie en integratie van Tsjechische Roma heeft, hetgeen geenszins het geval is.

Tsjechische staatsburgers hebben geen visum nodig om Canada te bezoeken. Ze moeten wel een ticket voor hun terugkeer kunnen overleggen en aantonen genoeg geld te hebben om hun verblijf in Canada te betalen.

De Tsjechische regering en de Canadese autoriteiten hebben de plotselinge animo voor emigratie onder de Tsjechische Roma niet tot staan kunnen brengen. De Canadese ambassade waarschuwde gisteren in een verklaring dat “er mensen zijn die de omstandigheden in Canada beter afschilderen dan ze zijn om te profiteren van de hoop en de dromen van andere mensen. Ze bekommeren er zich niet om als u zich in de schuld steekt of bezittingen verkoopt om de reis te betalen. Ze zullen zich niet bekommeren om uw deportatie [uit Canada] omdat ze uw geld hebben en het houden.” De woordvoerder van het Canadese ministerie van Immigratie zei gisteren dat de regering in Ottawa niet van plan is Tsjechische Roma asiel te verlenen. De voorzitter van de Vereniging van Tsjechische en Slowaakse Roma in Canada waarschuwde dat veel Roma inmiddels hebben ontdekt dat Canada “niet het beloofde land” is.

Premier Klaus zei gisteren tegen de Tsjechische radio niet te verwachten dat Canada Tsjechische Roma accepteert. Hij riep hen op van hun emigratieplannen af te zien. President Václav Havel zei gisteren de situatie in Ostrava nauwlettend te volgen en zich zorgen te maken. (Reuter, AP)