CPNB lanceert nieuwe prijs jeugdliteratuur

AMSTERDAM, 14 AUG. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) wil kinderen van twaalf tot en met vijftien jaar vaker boeken laten lezen. Ze geeft vandaag, in samenwerking met een aantal andere instellingen in Amsterdam, het startschot voor de zogenoemde Jonge Jury. Het ministerie van Onderwijs heeft voor de eerste drie jaar in totaal 2,1 ton in de prijs geïnvesteerd.

Leerlingen van de eerste drie klassen van middelbare scholen worden opgeroepen allemaal een persoonlijke top-vijf samen te stellen uit Nederlandse en vertaalde boeken die in 1995 en 1996 zijn verschenen.

De uitgave die het populairst blijkt te zijn, wordt volgend jaar bekroond met de Prijs van de Jonge Jury, een onderscheiding waaraan geen geldbedrag wordt verbonden. De deelnemende kinderen zelf kunnen een boekenbon winnen. Er worden er tien van vijftig gulden verloot.

De Jonge Jury is geënt op de bestaande Nederlandse Kinderjury, die kinderen van de basisschool hun favoriete boek laat kiezen. De Jonge Jury wordt vandaag gepresenteerd tijdens de uitreiking van de Gouden Zoen aan Karlijn Stoffels voor haar boek Mosje en Reizele. Deze prijs van 3000 gulden voor het beste jeugdboek wordt toegekend door een jury van volwassenen onder leiding van Harry Bekkering. Het is de eerste keer dat de prijs wordt uitgereikt. De CPNB introduceerde de Gouden Zoen begin dit jaar eveneens om de groep van twaalf tot en met vijftien enthousiast te maken voor het lezen. (ANP)