Beurs lager maar stabiel na hectische dag

AMSTERDAM, 14 AUG. Hoewel de rust na de koersval van gisteren nog niet volledig is teruggekeerd op de Amsterdamse effectenbeurs, was de toonaangevende AEX-beursindex vanochtend al wel iets stabieler. Aan het begin van de middag stond de index op 933,05 punten, een daling van 2,71 punten.

AMSTERDAM Vanochtend was er weinig omzet op de beurs. Veel beleggers wachten na de hectische dag van gisteren op cijfers over de Amerikaanse economie. Vanmiddag worden gegevens bekendgemaakt over de belangrijke consumentenprijzenindex en komen er cijfers over de industriële productie van de Verenigde Staten.

De passiviteit van kleine beleggers bood professionele handelaren de kans de markt naar hun hand te zetten. Op de optiebeurs lopen vrijdag de augustuscontracten af en een laag koersniveau kan gunstig zijn voor beleggers met put-opties. Deze geven het recht om een partij aandelen of mandjes van aandelen tegen een van tevoren vastgestelde prijs te verkopen. Wanneer de koers van de aandelen onder deze vastgestelde prijs daalt, wordt de put-optie meer waard.

Positief was het lichte herstel van de dollar en het pond na de zware verliezen van gisteren. De Amerikaanse munteenheid steeg van 2,0620 naar 2,0640. Britse betaalmiddel werd bijna anderhalve cent meer waard op 3,2755.

De obligatiemarkt was eveneens iets vaster gestemd. De veel verhandelde 30-jarige staatslening, die in 2023 expireert, noteerde zelfs vier dubbeltjes hoger op 114,50 gulden. Opvallende verliezer op de aandelenmarkt was Stork, dat 2,30 gulden inleverde op 83,70 gulden. VNU zakte 1,40 op 44,10 gulden. Getronics, dat een winststijging van 45 procent bekendmaakte, klom 1,10 op 71,30 gulden. Tulip klom 40 cent naar 15,80 na bekendmaking van het halfjaarresultaat. Later daalde de koers weer naar de slotkoers van gisteren (15,40 gulden).

Overtuigend was de winst van ASM Lithography, leverancier van machines voor de chipindustrie. De koers van het fonds steeg 10,30 op 180,80 gulden na berichten over de aangetrokken halfgeleidersmarkt in Zuid-Oost-Azië.

Effectenbank Credit Suisse First Boston, dat de beursgang van het Indiase staalconcern Ispat, begeleidt heeft vanochtend de zogeheten green shoe optie uitgevoerd door 3,75 miljoen extra aandelen van dit bedrijf op de beurs te plaatsen. De koers van Ispat was vanochtend zestig cent lager op 60 gulden.

NEW YORK Na een dag met heftige koersschommelingen heeft de effectenbeurs van New York de handel uiteindelijk met verlies afgesloten. Het Dow Jones-gemiddelde sloot op 7928,32 wat een daling met 32,52 punten inhield. De omzet was met 584 miljoen aandelen zonder meer fors.

Aanvankelijk schoot het koersgemiddelde hard opmhoog. Dat lag hoofdzakelijk aan de daling van de producentenprijzen in de VS met 0,1 procent in juli. De beperkte stijging van de detailhandelsverkopen met 0,6 procent droeg bij tot de veronderstelling dat de Amerikaanse economie momenteel gematigd groeit.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio zakte de Nikkei-index van 225 aandelen in de loop van de ochtendhandel daar weer tot onder de grens van 19.000 punten. Aankopen zorgden echter voor een ommekeer die uiteindelijk resulteerde in een slotstand van 19.222,62. Dat betekende een winst van 214,02.