Bergvolk waant zich nog in 'Indië'

JAKARTA, 14 AUG. Negen leden van het Palahi-volk, die door honger gedreven hun geïsoleerde woongebied in de bergen van Noord-Sulawesi hebben verlaten, bleken in de veronderstelling te verkeren dat de Nederlanders nog altijd de koloniale heersers zijn van Indonesië. Het land viert aanstaande zondag de 52ste verjaardag van de onafhankelijkheid.

De directeur van het lokale kantoor voor sociale zaken, Sudin Ma'aruf, heeft tegenover het Indonesische persbureau Antara gezegd dat inwoners van het dorp Ilangata, zo'n vierhonderd kilometer ten westen van de provinciehoofdstad Manado, de negen Palahi aantroffen op zoek naar voedsel. De groep wordt geleid door Halima, die zegt dat hij 115 jaar oud is. Halima heeft verklaard dat hij omstreeks 1890 de bergen is ingetrokken om te ontkomen aan een cholera-epidemie. Ook wilde hij buiten het bereik blijven van de koloniale overheersers.

De overige leden van de groep variëren in leeftijd van 55 tot drie jaar. De burgemeester van de desa Ilangata, Cun Lagarutu, zegt dat twee maanden geleden al een groep van zeven andere Palahi een bezoek bracht aan zijn dorp. Volgens de plaatselijke directeur sociale zaken zijn de negen voorlopig ondergebracht bij zijn kantoor, waar zij volgens zijn zeggen “zullen worden onderwezen in beschaving”.

Het woongebied van de Palahi in Noord-Sulawesi (het voormalige Celebes) is een van de gebieden die zijn getroffen door het extreem droge seizoen. De uitzonderlijke droogte dit jaar wordt onder meer toegeschreven aan een periodiek terugkerend klimatologisch fenomeen, waarbij de golfstroom El Niño, afkomstig van de kust van Zuid-Amerika, verschuift.