Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Bedrijf rekent op herstel; Tulip beperkt halfjaar verlies tot 6,8 miljoen

ROTTERDAM, 14 AUG. De Bossche computerfabrikant Tulip heeft de eerste zes maanden van dit jaar opnieuw een verlies geleden. Het nettoverlies bedroeg 6,8 miljoen gulden. In dezelfde periode vorig jaar boekte de beursgenoteerde onderneming nog een verlies van 12,7 miljoen.

De omzet daalde de eerste helft van 1997 naar 222 miljoen gulden, tegenover 266 miljoen vorig jaar. De negatieve resultaten komen echter niet als een verrassing. Dubbele huisvestingskosten in januari en februari en de opstartkosten van de nieuwe fabriek in Den Bosch werden aangevoerd als de voornaamste oorzaken. Volgens de computerfabrikant zijn de problemen inmiddels verholpen en zullen zij de resultaten over het tweede halfjaar niet meer negatief beïnvloeden.

Het aandeel Tulip reageerde vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs nauwelijks op de nieuwe cijfers. Het aandeel steeg aanvankelijk met 40 cent naar 15,80 gulden, maar zakte daarna terug naar de slotkoers van gisteren en de openingskoers van vandaag, 15,40 gulden. Op 24 juni, kort voordat Tulip de overname van Commodore aankondigde, noteerde het aandeel nog 21,90 gulden.

Tulip verwacht in de tweede helft aanzienlijk betere cijfers te behalen. Door de verbeterde efficiëntie van de nieuwe fabriek en een verwachte omzetgroei rekent de directie op een winstgroei ten opzichte van de tweede helft van 1996. Toen bedroeg de nettowinst 2,7 miljoen gulden. Tulip gaat er van uit dat het hele jaar niet met een negatief resultaat afgesloten hoeft te worden.

De laatste jaren is Tulip geplaagd door tegenslagen. De investeringskosten van de nieuwe fabriek in Den Bosch kwamen fors hoger uit dan begroot. In plaats van 62 miljoen moest Tulip 85 miljoen ophoesten.

Ook mislukten twee belangrijke overnamebesprekingen. In mei 1996 werd Tulip door de beurs gedwongen tot een persverklaring over onderhandelingen met een Aziatische partner die het bedrijf zou willen overnemen. Afgelopen december werd duidelijk dat die onderhandelingen waren mislukt. Dit jaar kondigde het bedrijf aan concurrent Commodore over te willen nemen, nadat geruchten hierover de beurskoers van het bedrijf flink hadden opgestuwd. Eind vorige maand mislukten ook deze onderhandelingen.

De overnamegeruchten en verwachte synergie-voordelen zorgden beide keren tot sterkte stijgingen van de beurskoers. Dit leidde tot verdenkingen van beursmanipulatie en handel met voorkennis. Op de financiële marken wordt aangenomen dat Stichting Toezicht Effectenbeheer (STE), de waakhond van de financiële markten, de zaak in onderzoek heeft.