Barcelona verslaat Letten met geluk

ROTTERDAM, 14 AUG. Een door Stoitsjkov benutte strafschop in de laatste minuut heeft Barcelona in de eerste wedstrijd van de kwalificatie voor de Champions League gered tegen Skonto Riga, 3-2. De onbeduidende club uit Letland had in het Nou Camp stadion van Barcelona tegen de ploeg van trainer Van Gaal twee keer op voorsprong gestaan.

Babichev opende na 25 minuten verrassend de score voor Skonto Riga. Giovanni maakte nog geen zestig seconden later gelijk. Kort na rust schoot Abelardo in eigen doel. Giovanni maakte opnieuw gelijk. Stoitsjkov zorgde op de valreep voor een voordelige marge voor de nummer twee van Spanje.

Barcelona dankte de winst in feite aan een onnodige handsbal van de Let Stepanovs, die de strafschop inleidde. Stoitsjkov was als invaller na ruim een uur binnen de lijnen gekomen. Barcelona's Nederlanders speelden het hele duel. Hesp als doelman, Reiziger als rechtsback.

Waarschijnlijk moet Glasgow Rangers nog ten minste een jaar wachten op internationale erkenning. De Schotse club werd bij IFK Göteborg op forse achterstand gezet. De Zweden wonnen met 3-0. De doelpunten vielen in het tweede deel. Ex-Ajacied Pettersson opende na 55 minuten de score. Karlsson en Eriksson verhoogden de voorsprong voor de thuisclub tot 3-0.

Een andere Britse club in de kwalificatie, Newcastle United, had het eveneens moeilijk. De nummer twee de Premier League won op eigen veld met moeite van Croatia Zagreb, 2-1. Beresford zette de Engelsen twee keer op voorsprong, voor de Kroaten scoorde Cvitanovic. Bij de club uit Zagreb was Prosinecki, oud-speler van Real Madrid, de uitblinker.

Lierse kreeg de eerste klappen te verwerken door de leegloop die tot stand kwam na het veroveren van de Belgische titel. De club, met de Nederlander Huistra, verloor met 2-0 bij Famagusta, op Cyprus. Voor de thuisclub scoorde Okkas kort voor rust. In de slotminuut maakte Mihajlovic de vreugde voor de Cyprioten compleet.

Bij Leverkusen was de Nederlander Erik Meijer iets meer dan een uur van de partij tegen Dinamo Tblisi. De voormalige PSV'er scoorde in die periode toch twee keer. De Duitser wonnen met 6-1 en kunnen met een gerust hart naar de Oekraïne vertrekken voor de return.