Advocaten van Tadic in hoger beroep tegen straf van 20 jaar

DEN HAAG, 14 AUG. De verdedigers van Duško Tadic, de Bosnische Serviër die wegens oorlogsmisdaden door het Haagse VN-tribunaal is veroordeeld tot twintig jaar gevangensistraf, hebben hoger beroep aangetekend. Dat heeft het tribunaal gisteren bekendgemaakt.

Volgens de advocaten van Tadic moet het vonnis worden herzien omdat de rechters geen rekening hebben gehouden met “de relatieve onbelangrijkheid” van Tadic.

Tadic kreeg op 14 juli een gevangenisstraf van twintig jaar wegens misdaden tegen de menselijkheid en schendingen van het oorlogsrecht. Hij is onder meer schuldig bevonden aan het doden van twee moslim-politiemannen in het kader van de 'etnische zuivering' in zijn geboortestreek rond Prijedor, in het noordwesten van Bosnië, in 1992, waar hij weliswaar geen militaire rang had, maar toch regelmatig in drie gevangenkampen verscheen waar moslims werden gemarteld en vermoord.

Volgens de verdediging van Tadic heeft de Tweede Strafkamer bij de strafoplegging onvoldoende rekening gehouden met het feit dat Tadic “relatief onbelangrijk” was in de oorlog die Bosnië teisterde. Ook zouden de rechters onvoldoende rekening hebben gehouden met Tadic' familie, met zijn geruïneerde toekomst en met het feit dat hij tijdens het uitzitten van zijn straf in het buitenland naar verwachting tamelijk geïsoleerd zal zijn. De advocaten voeren aan dat een straf moet “corresponderen met de schuldige en niet alleen met de misdaad”. Daarnaast voeren de advocaten onder meer aan dat Tadic' voorarrest van meer dan één jaar in Duitsland in mindering moet worden gebracht op de straf. Verder wordt aangevoerd dat de straf van twintig jaar de langste is die in het Joegoslavische recht kan worden opgelegd. De verdediging had eerder al hoger beroep aangetekend tegen de schuldigverklaring, die op 7 mei is uitgesproken.

Het Kroatische lid van het Bosnische staatspresidium, Krešimir Zubak, heeft gisteren gezegd dat de belangrijkste Kroatische verdachte van oorlogsmisdadigen, Dario Kordic, bereid is zich over te geven als hij de garantie krijgt niet lang op zijn proces te moeten wachten. (Reuter, AFP)