Winst Hunter Douglas stijgt vooral in VS

ROTTERDAM, 13 AUG. Raambekleder Hunter Douglas heeft over de eerste helft van dit jaar een 21,3 procent hogere nettowinst geboekt. Het resultaat bedroeg 76,3 miljoen tegen 62,9 miljoen in de eerste zes maanden van vorig jaar. De omzet ging met 14,8 procent omhoog tot 1,28 miljard.

De winststijging schrijft Hunter Douglas vooral toe aan de betere gang van zaken in Noord-Amerika, Azië en Latijns-Amerika. De Luxaflex-producent spreekt van “uitstekende prestaties in Noord-Amerika, aanhoudende sterke groei in Azië en Latijns-Amerika”.

In feite heeft het bedrijf bij de publicatie van de halfjaarcijfers hetzelfde verhaal als tijdens de presentatie van de jaarcijfers afgelopen maart, toen bovengenoemde regio's er ook al uitsprongen. In Azië werd vorig jaar al een aanzienlijk hogere omzet en winst behaald. In die regio werden onder meer “aanzienlijke orders” geboekt bij de aanleg van enkele nieuwe vliegvelden. Met 16 vestigingen in 12 landen heeft het bedrijf in deze regio een solide basis gelegd voor verdere groei. In 1996 droegen de Aziatische vestigingen 7 procent aan de concernomzet bij.

Hunter Douglas heeft ongeveer 12.000 medewerkers en omvat 120 ondernemingen met 55 fabrieken en 65 assemblagebedrijven. Hunter Douglas beschikt over marketingorganisaties in ruim 80 landen.

De resultaten in Europa en Australië verbeterden licht. In Europa was de omzet iets lager. Het aluminium-extrusiebedrijf Nedal in Utrecht, producent van onder meer lichtmasten, behaalde “goede resultaten, ondanks een lagere omzet”. De omzetstijging van bijna 15 procent bestaat uit een volumegroei van 4,6 procent, een groei van 2,4 procent via overnames en een toename met 7,8 procent door wisselkoersveranderingen. Het Rotterdamse concern profiteerde in de eerste zes maanden van lagere rentelasten en een hogere dollar. Hunter Douglas is optimistisch over de rest van het jaar.

Over het eerste kwartaal meldde Hunter Douglas al een winststijging van bijna 20 procent en een omzetgroei met 13,4 procent. In maart van dit jaar kondigde de onderneming een reorganisatie aan om de kosten te drukken, waarbij in Nederland 120 van de 2500 banen komen te vervallen. Het concern heeft naast zijn Europese hoofdkantoor in Rotterdam en de vestiging in Utrecht, ook activiteiten in Breda, Leek en Oudenbosch. De ingreep gaat gepaard met gedwongen ontslagen.