'Vrijgeleide VS voor Karadzic'

BANJA LUKA, 13 AUG. De Verenigde Staten hebben de van oorlogsmisdaden verdachte, voormalige Bosnisch-Servische president Radovan Karadzic in juni van dit jaar een vrijgeleide aangeboden.

Karadzic zou daarmee berechting door het VN-tribinaal voor oorlogsmisdaden in voormalig Joegoslavië hebben kunnen ontlopen. Dat zei de huidige president van de Servische Repulbiek in Bosnië, Biljana Plavšic, maandag in een gesprek met de pers in Banja Luka, aldus The Times en de Financial Times.

Volgens Plavšic heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, het voorstel op 2 juni tijdens een ontmoeting in Banja Luka aan haar voorgelegd. Plavšic is er vervolgens mee naar Karadzic gegaan, die het heeft afgewezen. Het was het begin van een machtsstrijd tussen beiden, die heeft geleid tot de ontbinding van het parlement en de het uitschrijven van vervroegde verkiezingen door Plavšic. Het constitutionele Hof in Pale, dat op de hand is van Karadzic, onderzoekt nog of Plavšic' besluit rechtsgeldig is. Verwacht wordt dat het Hof het besluit nietig verklaard. De partij van Karadzic vreest een verkiezingsnederlaag, als gevolg van de vele geruchten over corruptie.

De special VN-gezant in Bosnië, Carlos Westendorp, heeft gisteren herhaald dat het hof niet het recht heeft een beslissing van de president terug te draaien. Volgens een woordvoerder van Westendorp hebben Europese juristen geconcludeerd dat Plavšic' besluit legaal is en dat de VN daarom een mogelijke afwijzing door het Hof zal negeren.

De opmerkingen over de vrijgeleide voor Karadzic hebben de VS in verlegenheid gebracht. Een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Sarajevo zei niet op de hoogte te zijn van een dergelijk voorstel. Maar volgens verschillende buitenlandse diplomaten zouden Griekenland, de Oekraïne en Rusland genoemd zijn als mogelijke landen waarnaar Karadzic zou kunnen uitwijken.

Het officiële Amerikaanse standpunt is nog steeds dat Karadzic door het tribinaal in Den Haag berecht dient te worden. Vorige week nog kreeg de Amerikaanse onderhandelaar Richard Holbrooke, architect van het vredesakkoord van Dayton, de toezegging dat Karadzic van het politieke toneel zou verdwijnen en niet langer achter de schermen een grote rol zou spelen. Holbrooke herhaalde toen dat dat Karadzic berecht diende te worden. (AP, Reuter)