'Vooruitgang overleg Israel en Palestijnen'

RAMALLAH/WASHINGTON, 13 AUG. Volgens de Amerikaanse bemiddelaar Dennis Ross hebben Israel en de Palestijnse bestuursautonomie vooruitgang geboekt bij het herstel van hun samenwerking op het gebied van de veiligheid.

“Dit is een goede begin. Het proces is in beweging gezet. We moeten zien dat het resultaten oplevert, maar dat is het doel waar we naar toe werken”, zei Ross gisteravond na een gesprek met de Palestijnse president Arafat in Ramallah.

Een woordvoerder van de Israelische regering zei vanmorgen echter dat Israel “nog steeds wacht op concrete resultaten, waarvan we hopen dat ze er inderdaad komen”.

In Washington zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren dat de twee partijen zijn overeengekomen om informatie uit te wisselen over vermeende terroristen. “Zo kunnen de Palestijnen Israel er van overtuigen dat ze alle stappen ondernemen (tegen het terrorisme, red.) die redelijkerwijs mogelijk zijn.” Voor Israel is harde actie van de Palestijnse bestuursautonomie tegen terroristische organisaties een noodzakelijke voorwaarde voor hervatting van het vredesproces.

Volgens de woordvoerder was minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, “meer bemoedigd” door het verslag van Ross over zijn ontmoetingen met Arafat en Netanyahu dan eerder het geval was. Algemeen wordt er in Washington van uit gegaan dat, als de missie van Ross ook maar een zweem van succes heeft, Albright zelf een reis naar het Midden-Oosten maakt met een nieuw Amerikaans vredesinitiatief op zak.

Volgens de Amerikaanse krant The New York Times, die zich baseert op Amerikaanse bronnen, gaat het hoofd van de CIA in Tel Aviv toezien op het onderzoek naar de aanslag van 30 juli op de markt van Jeruzalem, waarbij zestien mensen (inclusief de twee zelfmoordterroristen) om het leven kwamen. Het hoofd zou zitting nemen in een commissie met daarin ook vertegenwoordigers van Israel en de Palestijnse bestuursautonomie.

De Israelische premier Netanyahu is vanmorgen naar Jordanië vertrokken voor overleg met koning Hussein. Algemeen wordt verwacht dat de koning er bij Netanyahu op gaat aandringen om de strafmaatregelen tegen de Palestijnen te verzachten. Een woordvoerder van de premier zei dat Netanyahu “een positieve houding aanneemt tegen Jordaanse suggesties”. “Maar ik kan u vertellen dat het voor ons essentieel is dat de Palestijnse bestuursautonomie concrete stappen neemt tegen het terrorisme en dat hebben ze nog niet gedaan.”