VN dreigen rebellen Angola met strafmaatregelen

NEW YORK/LISSABON, 13 AUG. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft de voormalige rebellenbeweging in Angola, UNITA, gedreigd met sancties als ze niet binnen enkele dagen inzicht geeft in haar troepensterkte en haar tegen de regering in Luanda gerichte radio-uitzendingen niet staakt.

Het VN-ultimatum aan de UNITA loopt op 15 augustus af. Houdt de beweging zich dan nog niet aan het vredesakkoord van 1994, dat een einde maakte aan 19 jaar burgeroorlog in Angola, dan staan de organisatie strafmaatregelen te wachten.

De leider van de UNITA, Jonas Savimbi, heeft onder de toenemende internationale druk aangeboden door de UNITA gecontroleerd grondgebied in fasen over te dragen aan de regering in Luanda. In dat gebied bevinden zich diamantmijnen, die UNITA miljarden dollars hebben opgeleverd. Volgens het Portugese persbureau Lusa deed Savimbi dit aanbod in een telefoongesprek met een hooggeplaatste functionaris van de Amerikaanse regering. UNITA zou als voorwaarde stellen dat haar radiostation, dat door de Angolese president José Edoardo dos Santos is beschuldigd van tegen zijn regering gerichte propaganda, zijn uitzendingen mag uitbreiden tot het gehele nationale grondgebied.

Het vredesakkoord van 1994, op de naleving waarvan wordt toegezien door de Verenigde Naties, is door UNITA nooit volledig gehonoreerd. De overeenkomst voorziet in ontwapening van de UNITA-troepen en hun integratie in een nationaal leger. Sinds de val van president Mobutu van Zaïre, die de UNITA steunde en op zijn beurt werd bijgestaan door UNITA-troepen, dreigt de broze vrede in Angola te bezwijken. Er zijn schermutselingen uitgebroken tussen het regeringsleger en nooit ontwapende UNITA-troepen, met name in de provincie Lunda Norte. De regering heeft troepen samengetrokken aan de grens met UNITA-gebied en verplaatst zwaar militair materieel richting binnenland.

Een UNITA-woordvoerder in Washington zei dat de beweging aan de Amerikanen inlichtingen zou hebben verschaft over posities en sterkte van haar troepen. De VN hebben de jongste bewering van UNITA dat ze nog 3.000 man onder de wapenen heeft, als niet realistisch van de hand gewezen. De regering van Angola zegt dat UNITA over 35.000 gewapende manschappen beschikt, maar militaire analisten en diplomaten in Luanda houden de omvang van het UNITA-leger op 15.000 tot 25.000 man. UNITA zou tegenover de Amerikanen niet hebben gerept over ontwapening. (AFP, AP, Reuter)