Van Leer klaagt Akkerman aan

HAARLEM, 13 AUG. Fluittist Thijs van Leer heeft bij justitie in Haarlem een smaadklacht ingediend tegen gitarist Jan Akkerman. Aanleiding daarvoor is een interview in het Algemeen Dagblad, waarin Akkerman Van Leer ervan beschuldigde dat hij hem ooit zou hebben aangespoord tot drugssmokkel. Volgens de fluittist is deze bewering onjuist.

Van Leer en Akkerman zaten van 1969 tot 1976 in de popgroep Focus, die een wereldhit scoorde met het nummer 'Hocus Pocus'. In het interview zei Akkerman: “Moet je nagaan: in de hoogtijdagen van onze groep Focus, dat die meneer met die fluit - ik zal geen namen noemen - mij in Amerika voor de douane vraagt een pakketje bij me te steken. Hij had geen ruimte. Ik ga ermee de grens over, kijk later nog eens goed, blijkt het shit te zijn. Weet je wat voor gevangenisstraf ik had kunnen krijgen?”

Van Leer heeft een advocaat in de arm genomen, mr. P. Katz. Volgens zijn raadsman gaat Van Leer er vooralsnog van uit dat justitie tot vervolging overgaat. Katz: “Het gaat hier om smaad en dat is een misdrijf waarvoor iemand maximaal een jaar gevangenisstraf kan krijgen. Het lijkt ons dus logisch dat de officier er werk van maakt. Maar als de heer Akkerman zich hierdoor zo laat afschrikken dat-ie nooit meer zulke uitspraken doet, is het ook best. Waar het om gaat, is dat het afgelopen moet zijn.”

Akkerman, die zijn oud-collega eerder aanduidde als 'De Jodelaar', 'De Kakker' en 'die verdwaalde parkiet met een fluitje' is niet van plan zijn uitspraken in te trekken. Het Openbaar Ministerie in Haarlem kon nog niet zeggen wat er met de klacht gebeurt.