Stemming erg nerveus; Koersen fors omlaag op effectenbeurs

AMSTERDAM, 13 AUG. De aandelenkoersen zijn in Amsterdam vanmorgen scherp gedaald, nadat een koersdaling in New York zorgde voor een paniekerige stemming.

Rond het middaguur was de AEX-index 33,50 punten (3,4 procent) lager op 944,90 punten. Alleen op 1 april deed zich dit jaar een verhoudingsgewijs grotere daling voor. Sinds vorige week donderdag, toen de AEX-index nog een record neerzette van 1010 punten, waren aandelen vanmiddag ruim 6 procent van hun waarde kwijtgeraakt.

Een professionele belegger signaleerde vanmorgen 'gooi- en smijtwerk' op de beurs voor met name het aandeel Ahold, dat vanmiddag op een verlies stond van 5,5 procent, KLM (-4,8 procent) en Philips (-3,75 procent). Heineken hield van de grote beursfondsen het best stand nadat een invloedrijk Amerikaans effectenhuis een koopadvies voor het aandeel had afgegeven. Betrokkenen spraken van een erg nerveuze markt, waar de koersen heftig fluctueerden en kopers het lieten afweten.

Overal in Europa reageerden de aandelenbeurzen negatief op een late koersval in New York, waar het Dow Jones-gemiddelde met 101,27 punten (1,3 procent) voor het eerst sinds vorige maand daalde tot onder de grens van 8000 punten. Reden voor de slechte stemming was de aanstaande publicatie van een stroom van gegevens over de Amerikaanse economie, vanmiddag en morgen. Die gegevens, onder meer over de consumentenprijzen, de producentenprijzen en de detailhandelsverkopen, moeten uitwijzen of de economie van de VS zo hard groeit dat inflatie een probleem wordt waartegen de centrale banken in de VS met een renteverhoging moeten optreden. De centrale banken van de VS beginnen volgende week dinsdag met hun periodieke vergadering over het rentebeleid. Een hogere rente is doorgaans slecht voor de aandelenkoersen. Gisteren was een niet-officieel rapport over sterk gestegen detailhandelsverkopen in de eerste week van augustus reden voor de koersval in New York.

Rond het middaguur noteerden aandelen in Frankfurt 1,3 procent lager, in Londen 0,9 procent en in Parijs 2,15 procent. De AEX-index daalde veel sneller. “Amsterdam is ook veel sneller gestegen dan de rest van Europa”, zei hoofd research Ph. Menco van ING Barings vanmorgen in een reactie. “Zowel professionele beleggers als particulieren nemen nu winst.” Menco acht een correctie tot een AEX-niveau van 900 punten niet onmogelijk. Hij zag nog geen structurele redenen voor het einde van de 'bull-market', de gunstige aandelenmarkt van de laatste tijd.