Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. O.a. een reportage over het pas geopende chirurgisch centrum in Rotterdam waar kinderen met ernstige aangeboren afwijkingen kunnen worden behandeld. Ned.2, 18.15-18.43u.

Netwerk. Uitzending over studenten vanwie er deze week circa 30.000 aan een studie beginnen en een discussie met o.a. minister Ritzen over de stelling dat de student een bevoorrecht mens is. Ned.1, 20.22-20.56u.

Nova. Reportage over het nieuwe voetbalstadion in Arnhem met de verrijdbare grasmat en een terugblik met de varkensboer in Venhorst op wiens bedrijf begin februari de varkenspest werd geconstateerd. Ned.3, 22.31-23.07u.

DOCUMENTAIRES

The Getty's. Slot van een tweedelige documentaire over de rijkste familie ter wereld, waarin drie generaties vertellen over het geheime leven van de Getty's. RTL5, 18.05-19.00u.

De Tweede Kamer. De assistenten van Kamerleden Hans Hillen (CDA) en Ella Klasbeek (PVDA) vertellen over hun werk tijdens het debat over de Parlementaire Enquête Commissie Van Traa. Ned.3, 21.02-21.27u.

Niet kletsen, maar poetsen. De jeugdhulpverleningsorganisaties in Nederland zijn zo gebureaucratiseerd dat van adequate hulpverlening geen sprake meer is. Het surveillanceteam 'Nieuwe perspectieven' van de jeugdpolitie in Amsterdam wil een alternatief bieden. Ned.1, 21.53-22.37u.

Eindstation Pakan Baroe 1943-1945. Documentaire over de aanleg van de Pakan-Baroespoorlijn op Sumatra door Nederlandse en Javaanse krijgsgevangenen. Ned.2, 22.35-23.50u.

Close-up: Memoires of a Hindu princess. Zie tv-vooraf. Ned.1, 22.37-23.30u.

SPORT

Studio sport. Samenvatting van de wedstrijd in de voorronde van de Champions League, Feyenoord tegen de Finse club FC Jazz. Ook de Golden Four (atletiek) in Zürich. Ned.2, 20.00-22.35u.

MUZIEK

Elvis Aaron Presley: The Tribute (2). Hommage aan de 'King of Rock 'n' Roll' Elvis Presley, die op 16 augustus twintig jaar geleden stierf. Veronica, 23.15-0.44u.

KUNST

Paris was a woman, women of the left bank. Britse documentaire uit 1995 over een groep vrouwen, onder wie Gertrude Stein, Djuna Barnes en Gilsele Freund, die tijdens het interbellum in Parijs woonde en een grote culturele bijdrage leverden. Ned.3, 23.07-0.24u.

FILM

. The Great Waldo Pepper (George Roy Hill, 1975, VS). 'One hundred per cent pure plastic adolescent male fantasy', schreef de New Yorker destijds over dit verzorgde filmamusement dat ironische kanttekeningen plaatst bij Amerikaans heldendom. Stuntvlieger Robert Redford ondervindt concurrentie van zijn voormalige Duitse WO-I-rivaal Bo Brundin. Duitsl.3-West, 20.15-22.00u., tweetalig.

. Butch Cassidy and the Sundance Kid (George Roy Hill, 1969, VS). Fameuze 'anti-western' over twee voortvluchtige, semi-legendarische treinrovers biedt onweerstaanbaar samenspel van Paul Newman en Robert Redford, mede dankzij de puntige dialogen van Oscarwinnende scenarist William Goldman. Ook Burt Bacharach's 'Raindrops Keep Fallin' on My Head' kreeg een Academy Award. Film bezorgde Redford sterstatus. SBS6, 20.25-22.30u., onderbroken door reclame.

Rage and Honor (Terrence H. Winkless, 1992, VS). Martial arts-film van de lopende band. Lerares annex karate-expert Cynthia Rothrock versus dealers en corrupte agenten. Veronica, 20.30-22.10u., onderbroken door reclame.

. Woodstock (Michael Wadleigh, 1970, VS). Zie Film-vooraf. RTL5, 20.30-23.50u., onderbroken door reclame.

. Hannah and Her Sisters (Woody Allen, 1986, VS). Wijze New-Yorkse komedie met de structuur van een familieroman. Michael Caine is heimelijk verliefd op Barbara Hershey, de zuster van zijn vrouw Mia Farrow, terwijl de derde zus (Dianne Wiest) zich laat inpalmen door mislukte televisiedocumentarist in doodsangst. BRTN2, 20.35-22.20u.

F.I.S.T. (Norman Jewison, 1978, VS). Sylvester Stallone kampt met Rocky-imago in hoofdrol in politieke publieksfilm over opkomst en ondergang van Hoffa-achtige vakbondsleider in het Ohio van de jaren dertig. TV10, 21.25-23.45u.

. Winckelmanns Reisen (Jan Schütte, 1990, West-Duitsland). Ironisch beeld van de alledaagse beslommeringen en dromen van handelsreiziger in shampoo, die liever krokodillenleren laarzen draagt. In onnadrukkelijke zwart-wit-beelden toont de regisseur van 'Drachenfutter' het verdriet van Sleeswijk-Holstein. Duitsl.1, 23.00-0.20u.

Madhouse (Tom Ropelewski, 1989, VS). Slordige, zichzelf overschreeuwende 'sitcom' (situation comedy) die pijnlijk genoeg veel langer duurt dan 25 minuten. Jong Californisch echtpaar kampt met invasie van onwellevende gasten. BRTN1, 23.10-0.40u.

Saddle the Wind (Robert Parrish, 1958, VS). Smakelijke gespeelde western. Vreedzame rancher Robert Taylor moet zijn revolvers weer oppakken als jongere broer John Cassavetes de rust verstoort. Duitsl.3-West, 0.35-2.00u., nagesynchroniseerd.

The Unfinished Dance (Henry Koster, 1947, VS). Remake van 'La mort du Cygne' (Jean Benoît-Levy, 1937) is draak met Margaret O'Brien als balletschoolleerlinge die afgunstig is op nieuwkomer. Duitsl.1, 0.40-2.20u., nagesynchroniseerd.

J'ai épousé une ombre (Robin Davis, 1982, Frankrijk). Psychologische thriller. Ongehuwd zwangere Nathalie Bay wordt aangezien voor een ander en opgenomen in vermeende schoonfamilie. Roman van William Irish stond eerder, in 1950, model voor 'No Man of Her Own', met Barbara Stanwyck. Duitsl.2, 1.30-3.15u., tweetalig.