SCHC wil talenten uit Pakistan aantrekken

BILTHOVEN, 13 AUG. Hockeyclub SCHC uit Bilthoven heeft het oog laten vallen op twee Pakistaanse internationals, Tahir Zaman en Shahbaz junior. Coach Norbert Nederlof zegt goede hoop te hebben dat beiden binnenkort hun overstap bekend maken naar de nieuwkomer in de Nederlandse hoofdklasse. De hockeycompetitie begint dit jaar op 31 augustus en spelers moeten voor die datum aangemeld zijn bij de hockeybond.

Spelverdeler Zaman (28) kwam het afgelopen seizoen uit voor de Duitse landskampioen Harvestehuder THC. Na beëindiging van zijn contract bij de club uit Hamburg keerde de middenvelder terug naar zijn vaderland. Shahbaz junior (23), geen familie van hockeyvedette Shahbaz Ahmad, staat te boek als een aalvlugge spits van internationale allure.

Nederlof, tevens bondscoach van Jong Oranje, benutte de afgelopen weken zijn contacten in Pakistan en stelde zich persoonlijk op de hoogte van de wensen van beide spelers. “Het is nu aan ons om randvoorwaarden te scheppen zodat deze jongens in hun levensonderhoud kunnen voorzien zodra ze in Nederland zijn. Aan rechtstreekse betalingen doen wij niet, dus praten we met name over het verzorgen van trainingen aan de jeugd, eventueel ook bij andere clubs uit de regio.”

Volgens Nederlof past een eventuele overgang van beide Pakistanen in het streven van SCHC om zich dit seizoen te handhaven in de hoofdklasse. De laatste jaren bleken de meeste nieuwkomers niet in staat om zich in het eerste jaar te handhaven in de hoofdklasse. Nederlof: “Wij willen zekerheden inbouwen. Met hun komst minimaliseert SCHC de kans om meteen weer te degraderen.”

Na een afwezigheid van vier jaar promoveerde Stichtse, met 1.500 leden de grootste hockeyvereniging van Nederland, afgelopen seizoen vanuit de overgangsklasse A naar de hoogste afdeling. Na het behalen van de titel werd international Jacques Brinkman gevraagd of hij terug wilde keren bij de club waar hij zijn carrière ooit begon. De 30-jarige middenvelder van landskampioen Amsterdam bedankte voor de eer. Met het oog op het WK, volgend jaar in Utrecht, gaf hij de voorkeur aan een verlengd verblijf bij Amsterdam.

Mocht het tot een overgang komen, dan treden Zaman en Shahbaz junior in de voetsporen van hun roemrijke landgenoot Shahbaz Ahmad, die afgelopen seizoen speelde voor Oranje Zwart uit Eindhoven. Na drie maanden keerde de 32-jarige balvirtuoos terug naar zijn vaderland, maar voorzitter J. Veelenturf heeft voor komend seizoen opnieuw zijn hoop gevestigd op de 225-voudig oud-international.