Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Philips en Sony willen afwijkende standaard voor dvd

ROTTERDAM, 13 AUG. Philips, Sony en Hewlett-Packard hebben hun concurrenten Hitachi, Toshiba en Matsushita een nare verrassing bezorgd. De drie hebben in Europa certificering aangevraagd voor een eigen standaard voor de digital video geheugen-disc, de zogenoemde dvd-ram.

De standaard is niet te combineren met die van de concurrentie, die in april is goedgekeurd, en waarmee ook Philips en Sony hadden ingestemd. Volgens een woordvoerder van Hitachi schendt het drietal een “gentlemans agreement”.

Een woordvoerder van Philips bevestigde vanmiddag dat het het bericht “in principe klopt”. Het concern zou later vandaag een toelichting geven op het besluit.

Deskundigen houden rekening met een nieuwe confrontatie op de elektronicamarkt van het hetzelfde kaliber als indertijd over de video cassetterecorder. Sony moest destijds met zijn Beta-systeem in het stof bijten. De markt koos voor het VHS-systeem van het Japanse Victor, een onderdeel van Matsushita Electric Industrial.

Philips en consorten hebben zich in mei voor de certificering gewend tot de Europese Vereniging van Computerproducenten, aldus een woordvoerder van Sony. “Het zal nog aanzienlijk wat tijd kosten voordat de goedkeuring er is. Het kan een half of een heel jaar duren.”

De disc van Philips, Sony en Hewlett-Packard kan 3 gigabytes aan informatie bevatten aan elke zijde, meer dan de 2,6 gigabytes van het Hitachi-Toshiba-Matsushita-consortium. Beide discs hebben een diameter van 12 centimeter.

Naast Hitachi, Toshiba en Matsushita nemen ook gevestigde namen als JVC, Mitsubishi Electric en Pioneer aan het nu belaagde consortium deel. Ook het Franse Thomson en het Amerikaanse Time-Warner zitten in de club.