Overleg tussen strijdende partijen in Tadzjikistan

DOESJANBE, 13 AUG. De Tadzjiekse opstandige legercommandant Machmoed Choerdojberdjev en president Imomali Rachmonov zijn vanmorgen op een Russische legerbasis ten zuiden van de hoofdstad Doesjanbe gesprekken begonnen die een einde moeten maken aan het gewelddadige conflict dat zaterdag begon.

Eerder al had Choerdojberdjev na een telefonisch onderhoud met Rachmonov gezegd akkoord te gaan met een “onvoorwaardelijk” staakt-het-vuren en terugtrekking van al zijn troepen. Dat heeft een woordvoerder van de president vanochtend meegedeeld. Daarmee lijkt voorlopig een einde te zijn gekomen aan gevechten die zaterdag uitbraken in de Centraal-Aziatische republiek.

Choerdojberdjev heeft ontslag genomen als legerleider.

“Er is geen sprake van vredesgesprekken”, aldus Nikolaj Madzjar, onderminister van Binnenlandse Zaken, “er is alleen de overgave van Choerdojberdjev”.

Choerdojberdjev is bevelhebber van de snelle-reactiemacht van het leger van Tadzjikistan. Maandag heroverde de presidentiële garde een vallei die eerder door de troepen van Choerdojberdjev was ingenomen. Daarna leek de rust te zijn weergekeerd.

Gisteren laaiden de gevechten echter weer op. Volgens de Russische televisieomroep ORT werd dinsdag een dorpje in de Gissar-vallei, zo'n 35 kilometer ten westen van de hoofdstad Doesjanbe, volledig verwoest door artillerie-beschietingen. Daarbij zouden zeker twaalf mensen, onder wie zes kinderen zijn omgekomen.

President Rachmonov maakte in juni een einde aan de al vijf jaar durende burgeroorlog, door een vredesakkoord te sluiten met de islamitische en democratische oppostie in de voormalige Sovjet-republiek.

Daarna keerden zich enkele rivaliserende legerleiders, onder wie ook Choerdojberdjev, tegen de president. (AP, Reuter, AFP)