Nederlagen eredivisieclubs in eerste ronde bekerstrijd

ROTTERDAM, 13 AUG. Vier eredivisieclubs hebben in de eerste ronde van het KNVB-bekertoernooi een nederlaag geleden tegen teams uit de eerste divisie. Opmerkelijk was vooral de afgang van Volendam bij Go Ahead Eagles in poule 8.

Het elftal van de nieuwe trainer Dick de Boer verloor met 6-1 in De Adelaarshorst. Daarnaast gingen ook De Graafschap, NEC en FC Utrecht ten onder in de openingsronde van het bekertoernooi. Gezien het poule-systeem wil het nog niet zeggen dat deze teams zijn uitgeschakeld.

Volendam stond binnen 35 minuten al met 4-0 achter in Deventer. Rob Hilbers, de tweede doelman van de Volendammers, moest na zes minuten naar de kant wegens een rode kaart. De sluitpost, die de geblesseerde Arnold Nijkamp verving, stopte buiten het strafschopgebied met de handen een schot van de doorgebroken Stegeman. De zware straf werd Volendam fataal. Derde keeper Arnold Smit moest de ene na de andere bal uit het net grabbelen. Michels, Braem, Sikora en Stegeman brachten in een rap tempo de stand op 4-0. De Vries scoorde op slag van rust voor Volendam tegen.

In de tweede helft maakten weer Braem en De Weerdt de blamage voor de Noordhollanders compleet. Go Ahead Eagles miste in dit duel zelfs een aantal belangrijke krachten.

De Graafschap startte thuis in poule 2 met een nederlaag tegen Heracles: 0-2. Jörg Smeets maakte voor 1000 toeschouwers beide treffers. Ook NEC werd op eigen grond verslagen. In poule 11 was Emmen te sterk voor de Nijmegenaren. Kooijman en Van Oostrum zorgden voor de doelpuntenproduktie. Dordrecht '90 versloeg in poule 7 FC Utrecht, eveneens met 2-0. Na zeven minuten keek het team van Ronald Spelbos al tegen een achterstand aan door een treffer van Elliot. Van Sandvliet voerde een kwartier voor tijd de score verder op. Behalve deze nederlagen boekten drie betaalde clubs een gelijkspel tegen ploegen uit een lagere afdeling. RBC kwam in poule 9 niet verder dan 1-1 tegen amateur SHO. De promovendus uit de eerste divisie MVV moest tegen Helmond Sport in poule 12 ook genoegen nemen met een 1-1-remise. Dat gold tevens voor FC Groningen dat in poule 4 in de streekderby tegen Veendam uit de eerste divisie niet tot winst kon komen.

GVVV heeft in de eerste ronde om de KNVB-beker het duel met De Treffers in Groesbeek van een fel rode kleur voorzien. Melrik Beukers ging een kwartier voorhet einde als eerste door het lint toen hij na de tweede gele kaart moest vertrekken. Uit pure woede slingerde hij scheidsrechter Ten Broeke een emmer water naar het hoofd. Ad Beukers, broer van Melrik, bemoeide zich ermee en kreeg ook rood. Paul Hartog (twee keer) kon ook het veld verlaten. De Treffers won met 2-1.