Masseri neemt in ziekenhuis weer vocht tot zich

DEN HAAG, 13 AUG. De Iraanse asielzoeker M. Masseri heeft zich gisteravond laten opnemen in een ziekenhuis in Nijmegen. Masseri drinkt weer. Volgens zijn vertrouwensarts zou hij anders waarschijnlijk vandaag in coma zijn geraakt. De Iraniër zet zijn inmiddels dertig dagen durende hongerstaking voort.

Niet bekend

Masseri's advocaat E. Elderman verzocht de president van de rechtbank in Den Haag gistermiddag om een verbod tot uitzetting. Zij vroeg rechtbankpresident M. van den Bergh bovendien gisteravond of vanmorgen uitspraak te doen, omdat de kans anders groot zou zijn dat Masseri “het niet meer zou meemaken”. Van den Bergh zei zich niet onder druk te willen laten zetten. “Alles wat er met meneer Masseri gebeurt, doet hij zichzelf aan.” Zij doet morgenmiddag om drie uur uitspraak.

Vertrouwensarts Van Ojen bracht vannacht een bezoek aan het asielzoekerscentrum bij Groesbeek, waar het gezin Masseri woont. Volgens hem zijn de beide dochters Sanaz (17) en Simin (13) en hun dertienjarige vriendin gestopt met hun hongerstaking. Ook de 24 anderen die sinds vorige week uit solidariteit met Masseri niet meer aten, zouden hun actie hebben beëindigd.

Advocaat Elderman betoogde gisteren dat Masseri, als hij wordt teruggestuurd, grote kans loopt te worden geëxecuteerd. Hij zou als ambtenaar van het ministerie van Jihad Sazan Degi (Wederopbouw en Ontwikkeling) via een collega militaire informatie hebben doorgespeeld aan de verzetsbeweging Mujaheddin. Volgens Elderman staat in Iran de doodstraf op spionage.

Zij voerde Masseri's hongerstaking aan als bewijs voor zijn geloofwaardigheid. “Hij stelt zijn leven in de waagschaal. Iemand die zó ver durft te gaan, zal ook in eigen land zijn nek wel hebben durven uitsteken.”

Landsadvocaat A. van Leeuwen betoogde dat de hongerstaking geen enkele rol zou moeten spelen in de beoordeling van de rechter. Hij hechtte weinig waarde aan de volgens hem steeds verschillende verklaringen van Masseri. “Als wij ook maar enige aanwijzing hadden dat hij werkelijk gevaar loopt, zou hij echt niet worden uitgezet.”

Volgens Elderman heeft haar cliënt altijd de waarheid verteld. “Hij heeft alleen aanvankelijk niet àlles verteld.” Masseri zou in eerste instantie weinig hebben gezegd uit angst voor de Iraanse autoriteiten. “Hij is net als veel landgenoten doodsbang voor de lange arm van de Iraanse inlichtingendienst.”

Zij wees op de jaarverslagen van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) van de afgelopen jaren. Daarin staat dat de Iraanse inlichtingendienst probeert oppositieleden in Nederland te lokaliseren en registreren. Ook zouden pogingen worden gedaan Iraniërs door intimidatie tot medewerking te dwingen. Elderman: “Dat veroorzaakt veel angst en onrust.”