IG Farben gelast vergadering af

FRANKFURT, 13 AUG. IG Farben in Abwicklung, erfgenaam van het beruchte chemieconcern uit de nazitijd, heeft haar jaarlijkse aandeelhoudersvergadering moeten annuleren. Het hotel in Frankfurt waar de bijeenkomst op 22 augustus zou plaatsvinden, heeft het contract opgezegd uit vrees voor demonstraties.

Omdat verscheidene groeperingen, onder meer via Internet, opriepen tot demonstraties haakte het Arabella Congress Hotel af. Voor het vinden van een nieuwe locatie was geen tijd meer, aldus een woordvoerster van het concern.

Het chemiebedrijf produceerde in de Tweede Wereldoorlog het gifgas Zyklon B voor de vernietigingskampen van de nazi's. Na de oorlog ontmantelden de geallieerden het concern. De fabrieken kwamen in handen van Hoechst, Bayer en BASF, nu de drie grootste chemieconcerns ter wereld. IG Farben in Abwicklung werd in 1955 opgericht voor het afhandelen van claims.

De aandeelhoudersvergaderingen van IG Farben hebben al eerder geleid tot het nodige tumult. Een aantal organisaties verlangt al jaren onmiddellijke opheffing van de onderneming en wil het vermogen gebruiken voor schadeloosstelling van slachtoffers van het naziregime. (RTR,DPA,ANP)