Het einde van een vlucht

Foto: MBANDAKA -Een uitgeputte en tot op het bot vermagerde Rwandese Hutu wordt door medewerkers van het Rode Kruis in een vrachtwagen geholpen in Mbandaka, een havenstad aan de Congorivier. Het einde van een vlucht.

Sévère Habyarimana, een Hutu-vrouw uit Rwanda, verloor op haar vlucht door Congo, voorheen Zaïre, al haar zes kinderen. Nadat ze samen met meer dan een miljoen etnische Hutu's de wijk had genomen uit haar dorp, uit angst voor wraakacties voor de genocide in 1994, zag ze haar kroost bezwijken door kogels, beten van malariamuggen en lege magen. “Ik ben alles en iedereen kwijt”, zegt ze, terwijl ze uitkijkt over trosjes waterhyacinten die door de mist de Congorivier afdrijven.

Een vrachtschip van de het Hoge Commissariaat voor Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) vaart op en neer over de Congo en neemt Rwandese Hutu's aan boord die de maandenlange vlucht naar het westen hebben overleefd. In Mbandaka komen zij aan land. Het UNHCR schat dat zo'n 30.000 Rwandese Hutu's zijn bezweken op de vlucht voor de oprukkende rebellentroepen van Laurent Kabila, onder wie veel Rwandese Tutsi's. (Foto AP)