Grote koersval aandelen door optiehandel

AMSTERDAM, 13 AUG. De aandelenkoers van alle grote beursfondsen zijn vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs scherp gedaald. De beursindex duikte zelfs onder de grens van 950 punten op 944,90, een verlies van 33,50 punten (ruim 3,4 procent).

AMSTERDAM De koersval werd gestimuleerd door de optiebeurs.

Vrijdag lopen diverse optiecontracten af. Particuliere beleggers op de Optiebeurs verkochten vanochtend al opties om zo alvast hun winst veilig te stellen. “Die nemen geen risico's meer. Later op de dag worden de belangrijke Amerikaanse producentenprijsindex en de detailhandelsverkopen gepubliceerd. Daar willen ze niet op wachten. Als die tegenvallen gaan de beurzen onderuit”, aldus een handelaar.

Net als de afgelopen dagen heerste er onzekerheid op de beursvloer. Het lagere slot op Wall Street van gisteren, de lagere dollar en de onzekerheid over de rente stimuleerden de scherpe daling van de aandelenkoersen nog eens extra. De obligatiemarkt was eveneens sterk lager met verliezen van gemiddeld twee tot vier dubbeltjes.

De aanwezigheid van het rentespook zorgde ervoor dat de beleggers de kooporders voorlopig uitstellen. Voor het grote aanbod van opties waren geen kopers, waardoor de AEX-beursindex van de 25 meest verhandelde fondsen soms met wel vier punten tegelijk omlaag ging.

“Ik had deze daling niet verwacht. Nu al ruim 33 punten lager, terwijl ik bij de opening gokte op een min van tussen de tien en 15 punten”, verklaarde de handelaar. Als de cijfers over de Amerikaanse economie tegenvallen, rekent hij op een min van veertig punten.

De hoofdfondsen konden het optiegeweld dan ook niet aan. Dollargevoelig Ahold was dit keer de sterkste daler. Het concern daalde 2,80 gulden op 55,90. Die daling moet bitter zijn voor sommige aandeelhouders die enkele weken geleden tijdens de beurshausse Ahold kochten op 74,50 gulden.

Philips ging 6,60 omlaag naar 156,00. KLM die vorige week op positief bedrijfsnieuws nog rond de 80 gulden schommelde, noteerde na een ochtend handelen 69,40, een verlies van 4,10 gulden. ABN Amro daalde 2,30 op 46,20. Koninklijke Olie zakte 3,10 op 111,70 gulden. Unilever zakte 13 gulden in waarde naar 464,90, een achteruitgang van 2,72 procent.

Het minst getroffen werd Heinken die dankzij het aanhoudende warme weer nog geen procent in koerswaarde daalde naar 328,60 gulden. Ook Nutricia wist de schade beperkt te houden met een verlies van 'slechts' 5,10 gulden (1,41 procent) op 357,40 gulden.

Op de Europese valutamarkten is de koers van de Amerikaanse dollar woensdagmorgen ruim een cent lager geopend. Vroeg in de middag werd 2,0830 gulden genoteerd in vergelijking met een slotkoers van 2,1005 gulden gisteren. NEW YORK De effectenbeurs in New York heeft na de lichte opleving op maandag weer een flinke stap terug moeten doen.

De Dow Jones-index daalde gisteren met 101,27 punten (1,25 procent) tot 7960.84. Dat kwam vooral door nervositeit over de deze week te publiceren cijfers over de Amerikaanse economie.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot lager onder invloed van de flinke koersverliezen op Wall Street. De Nikkei-index van 225 aandelen daalde met 90,51 punten (0,47 procent) tot 19.008,60.