Executie 'vampier Teheran'

TEHERAN, 13 AUG. De 'vampier van Teheran' is vanmorgen opgehangen bij het olympische dorp in West-Teheran. Dat heeft de Iraanse staatsradio bekendgemaakt. De 28-jarige taxichauffeur Gholamreza Khochrou Kouran Kordieh werd vorige week door een rechtbank in Teheran tot tien keer de doodstraf veroordeeld wegens ontvoering, verkrachting en moord op negen meisjes en vrouwen. De jongste van zijn slachtoffers was tien jaar oud.

De ophanging met behulp van een hijskraan trok duizenden belangstellenden. De Iraanse autoriteiten wilden aanvankelijk de plaats van de executie geheim houden, maar deze lekte uit. Sommige toeschouwers waren gisteravond al naar het olympische dorp gekomen om zeker te zijn dat ze het spektakel niet zouden missen. De Iraanse autoriteiten lieten het lichaam van Kordieh meer dan een uur hangen voordat ze het verwijderden.

Voordat de executie plaatshad, kreeg Kordieh, die was vastgebonden aan een metalen bed, nog een aantal zweepslagen toegediend door mannelijke familieleden van de slachtoffers. De rechtbank bepaalde vorige week dat Kordieh in totaal 214 zweepslagen zou moeten krijgen voordat hij werd opgehangen. Maandag werd al begonnen met de zweepslagen. De familieleden van de nabestaanden hadden er overigens op aangedrongen dat de 'vampier' gestenigd zou worden in plaats van opgehangen.

De serie moorden op vrouwen veroorzaakte eerder dit jaar grote paniek in Teheran. Immigranten uit Afghanistan sloeg de schrik om het hart toen de politie in Teheran bekendmaakte dat de seriemoordenaar waarschijnlijk een Afghaan zonder verblijfsvergunning was. (AP, AFP)