Elektronische tv-gidsen

Euro TV Guide is bereikbaar via www.eurotv.com/index2.htm

Het is niet moeilijk te bedenken wat de beste elektronische programmagidsen voor televisie zouden zijn: webpagina's, waarop je met een cursor kunt rondscharrelen en de zender of het programma aanklikken waar je naar zou willen kijken. Die verschijnt dan op hetzelfde scherm.

Maar helaas, van dat comfort zijn de bestaande elektronische programmagidsen nog zeer ver verwijderd. De twee die bij wijze van proef te zien zijn voor abonnees op het Pluspakket van de Amsterdamse kabel, zijn eigenlijk meer een vervanging voor het zappen over verschillende kanalen - zonder dat je er die vermoeiende vingerbewegingen bij hoeft te maken.

De gids TV Vandaag geeft in vrolijke kleurtjes programmasuggesties voor de lopende dag, eventueel voorzien van korte videoclips. Wat je aan suggesties - verdeeld over categorieën als film, nieuws, sport etc. - te zien krijgt, lijkt het resultaat van een redactionele keuze waaraan ik als hyper-individuele kijker niet noodzakelijkerwijze een boodschap heb.

Hetzelfde bezwaar kleeft aan de teletekstdienst van TV Vandaag, die overigens lang niet altijd in bedrijf is. Ik ben als kijker helemaal niet geïnteresseerd in een dienst die bedenkt wat ik vermoedelijk het leukste zal vinden op mijn televisie. Ik wil een dienst die mij een sleutel aanreikt waarmee ik op mijn specifieke interesses kan zoeken naar programma's die ik wil zien. En zo'n sleutel kent TV Vandaag niet.

Iets handiger is de tweede elektronische programmagids in Amsterdam, de Channel Guide, ook al omdat deze precies is toegesneden op het lokale kabelaanbod. Ook hier zijn bovenin het scherm kijksuggesties te zien, en een opgave - al of niet met een korte doorschakeling naar de betrokken zender - van wat er op dit moment te zien is. Onderin het beeld staan lijstjes met programma's die net begonnen zijn of straks zullen beginnen. Die aanduidingen zijn nuttig, maar wel enigszins summier.

Datzelfde geldt voor de teletekstprogrammaoverzichten bij de Channel Guide. Als je door kijken niet enigszins een idee hebt welk soort programma verborgen ligt achter de summiere, eenregelige omschrijving, kom je door deze gids vermoedelijk niet gauw op het idee om te kijken.

Deze beide elektronische gidsen vormen eigenlijk geen alternatief voor gangbare programmabladen, of de manier waarop deze en andere kranten televisieprogramma's presenteren. Ze zijn eigenlijk een teruggang in opzoekcomfort vergeleken bij een omroepblad of zappen: daarbij kun je al lezend zenders overslaan die je niet interesseren, maar bij de elektronische gidsen is dat veel moeilijker.

Er bestaat een elektronische gids in Europa die al deze nadelen niet heeft - niet via een kabelnet maar via Internet. De Euro TV Guide bevat alle gegevens van Nederlandse, Belgische, Britse, Franse, Spaanse, Italiaanse, Duitse en nog wat televisiestations, en er bestaat een programmaatje waarmee je deze prachtige site voor jou, aan de hand van je favoriete zenders, je favoriete genres en gebruikelijke kijktijden een programmalijstje kunt laten samenstellen. En desgewenst kun je ook nog bepalen of je de programmagegevens vergezeld wilt laten gaan van een korte synopsis.

Wat nog ontbreekt is dat je op scherm de programmaopgaaf aanklikt, en dat het gewenste programma dan op je scherm verschijnt. Maar daar wordt duidelijk aan gewerkt: Euro TV Guide biedt ook een uitvoerig overzicht van software om via het web televisie te kijken en radio te luisteren. Er komen betere tijden.

    • Raymond van den Boogaard