Door een onzer redacteuren

ROTTERDAM, 13 AUG. De Koninklijke Marechaussee stelt een vervolgonderzoek in naar mogelijke seksuele intimidatie van vrouwelijke leerlingen op de Koninklijke Militaire School (KMS) in het Limburgse Weert. Dat heeft mr. A. Besier, persofficier van justitie, vanochtend meegedeeld.

Aanleiding tot het vervolgonderzoek is de aangifte van een leerlinge. Ze beschuldigt een leraar van de KMS - een onderofficier - ervan dat hij haar, in ruil voor seks, een voorkeursbehandeling heeft aangeboden. Door met de man naar bed te gaan zou de vrouw ontbrekende punten kunnen vergaren voor haar opleiding. De leraar is uitgenodigd een verklaring over de zaak af te komen afleggen.

De aangifte van de vrouw is volgens Besier aanleiding “om verder te kijken op de KMS”. Er zijn “signalen” dat er op de school meer gevallen van seksuele intimidatie zijn voorgekomen. De vrouw heeft in een brief aan een krant geschreven dat zich in Weert “meer seksuele uitspattingen en misdragingen” hebben voorgedaan. Justitie zal contact opnemen met andere vrouwelijke (ex-)leerlingen van de KMS, aldus de persofficier. “Maar de vraag is of er iemand aangifte wil doen. Zo'n stap neemt iemand niet gemakkelijk. Over het aspect zedelijkheid wil een vrouw dikwijls lang nadenken.”

Op 9 juni jongstleden werd een instructeur van de KMS (gedetacheerd in Oirschot) door de militaire politierechter veroordeeld tot een militaire detentie van twee maanden wegens seksuele intimidatie. Hij had een vrouwelijke militair op haar kamer aangerand. De vrouw deed pas een jaar na datum aangifte. De instructeur is tegen het vonnis in hoger beroep gegaan. Binnenkort volgt een nieuw onderzoek, waarna de Militaire Kamer van het Hof in Arnhem uitspraak zal doen.

Volgens Besier is het proces-verbaal in de zaak tussen de leerlinge en de leraar pas vandaag binnen gekomen bij het parket van de officieren van justitie. Het is nog te vroeg om te zeggen of en wanneer de zaak onder de rechter komt.

    • Onderzoek Naar Seksschandaal Militaire School