Den Haag vlagt toch op 15 augustus

DEN HAAG, 13 AUG. De gemeentelijke instanties van Den Haag gaan op 15 augustus toch vlaggen. Den Haag wees eerder een verzoek daartoe van het Indisch Platform af.

Het Indisch Platform vindt dat de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 - het echte einde van de Tweede Wereldoorlog - apart moet worden gevierd. De hofstad sloot zich voorheen echter aan bij het regeringsstandpunt dat Nederland op 4 en 5 mei het einde van de hele Tweede Wereldoorlog herdenkt, dus ook het deel dat zich in Azië heeft afgespeeld.

Volgens loco-burgemeester Meijer is het college van B en W van standpunt veranderd omdat het vindt dat niet de discussie over het al dan niet vlaggen in de belangstelling moet staan, maar de herdenking van de oorlog. Ook het brede standpunt vanuit de Haagse raadsfracties dat het uithangen van de vlaggen op 15 augustus in de residentie “moet kunnen”, was voor het college een belangrijk argument om dit jaar van standpunt te veranderen.

In september volgt er een discussie in de lokale Haagse politiek om tot een eventueel nieuwe regeling voor de komende jaren te komen.

Het Tweede-Kamerlid Meijer (Groep Nijpels) vindt dat voortaan elk jaar bij openbare gebouwen op 14 augustus de vlag halfstok moet worden gehangen en op 15 augustus de vlag in top moet worden uitgestoken. Hij heeft minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken) gevraagd de vlaginstructie voor openbare gebouwen aan te passen. (ANP)