Concurrent PTT Post vraagt faillissement aan

De Algemene Postdienst Nederland (APN) in Zwolle die in 1995 begon als concurrent van PTT Post, gaat het faillissement aanvragen. De werkzaamheden zijn een maand geleden al stil gelegd.

Directeur C. Makkinga en een medewerker zijn vorige maand ontslagen. Er is een schuld van enige tonnen bij de belastingdienst. De APN startte ambitieus: men wilde per week 2,5 miljoen (zakelijke) poststukken in Nederland bezorgen, voor de helft van de prijs die PTT Post berekende.

Al snel na de start bleek dit onhaalbaar. Het lukte niet voldoende bezorgers te vinden en die er waren beklaagden zich over de lage beloning. Later ging het bedrijf samenwerking aan met de Vervoersdienst Nederland, die als financier in het project stapte.

Vorig jaar stond het bedrijf voor de keus tussen automatiseren of investeren in arbeidskrachten. Daartoe werd samenwerking gezocht met de organisatie van sociale werkplaatsen. APN kon hierdoor de beschikking krijgen over goedkoop personeel. Voor de werkplaatsen leverde het werk op, maar de samenwerking strandde. Ook die met een particuliere investeerder liep stuk, waardoor het doek viel voor de APN.