Chileense politie arresteert tweede man van Duitse sekte

PARRAL, 13 AUG. De Duitse arts Hartmut Hopp, de tweede man van de in Chili gevestigde Duitse sekte Colonia Dignidad is gisteren aangehouden. Dat heeft de Chileense politie bekendgemaakt. De arts werd gearresteerd toen hij in het zuiden van Chili probeerde te vluchten.

De 52-jarige Hopp wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan seksueel misbruik van kinderen. Rechter Hernan Gonzalez zei gisteren dat Hopp in de loop van de dag zou ondervraagd worden, maar onderstreepte dat Hopps betrokkenheid bij de feiten vrijwel bewezen is. De arts zou ook Paul Schaefer, de leider van de sekte, geholpen hebben uit handen van het gerecht te blijven.

Tegen de zich schuilhoudende Schaefer lopen zeven aanklachten van kindermisbruik. De sekte wordt momenteel verdacht van een hele reeks misdaden, waaronder geweldpleging, pedofilie en het onvrijwillig vasthouden van meerdere van de driehonderd voornamelijk Duitse sekteleden. Er lopen verder 27 aanklachten tegen Schaefer over belastingsfraude.

Het Hoogste Gerechtshof zei vrijdag ook de aanwijzingen te willen onderzoeken die doen vermoeden dat de kolonie door voormalig Chileens dictator Augusto Pinochet (1973-1990) gebruikt werd als een martel- en executiecentrum voor tegenstanders van het regime.

De politie heeft het ruim 15.000 hectare omvattende terrein van Colonia Dignidad reeds negen keer doorzocht op zoek naar Schaefer. Deze houdt zich al maanden verborgen. Twee jongens die eerder deze maand de sekte wisten te ontvluchten, zeggen dat Shaefer zich nog steeds in de kolonie verborgen houdt, wellicht in geheime ondergrondse tunnels en bunkers.

Ex-nazi Paul Shaefer ontvluchtte in 1961 West-Duitsland waar hij werd verdacht van seksueel misbruik van jongens in een door hem opgericht weeshuis in Bonn. In een verlaten rotsgebied zo'n 430 kilometer ten zuiden van de Chileense hoofdstad Santiago stichtte hij de Colonia Dignidad. De 'kolonie' werd een extreem-rechtse lutheraanse sekte, met boerderijen in Beierse stijl en groeide uit tot een 'staat binnen een staat' die volledig zelfvoorzienend is. De kolonie bezit een eigen landingsbaan, krachtcentrale, bakkerij, ziekenhuis en school. (AFP, AP)