CDA-fractie stapt uit Hilversums college

HILVERSUM, 13 AUG. Het CDA is gisteren uit het college van B en W in Hilversum gestapt. De partij is het niet eens met de manier waarop de andere collegepartijen (VVD, D66, PvdA en GroenLinks) CDA-wethouder G. Dubois hebben weggestuurd. Dubois zou niet capabel zijn de discussie over de toekomst van Hilversum te leiden.

De collegepartijen hadden in juni al forse kritiek geleverd op de wijze waarop Dubois (financiën en ruimtelijke ordening) de toekomstdiscussie voerde. Hem werd verweten dat hij onvoldoende pogingen ondernam om een draagvlak bij de bevolking te scheppen voor ingrijpende veranderingen.

Ook was er kritiek op het overige functioneren van Dubois. “Zijn voorzitterschap van de raadscommissies verliep soms desastreus. Hij kende zijn stukken niet en vertrouwde te veel op zijn ambtenaren”, aldus VVD-fractievoorzitter H. Mreijen.

De wethouder kwam in een onmogelijke positie, toen hij in de plaatselijke krant verklaarde dat hij een 'rotportefeuille' had en met een 'klotenklus' was opgezadeld. De andere partijen drongen er bij Dubois op aan om dat deel van zijn portefeuille dan maar over te dragen, maar die oproep was eigenlijk bedoeld als een advies om op te stappen, zegt Mreijen. Afgelopen maandag besloten de overige collegepartijen in een geheim beraad dat Dubois het veld moest ruimen.

CDA-fractievoorzitter P. Quist noemt de gang van zaken 'Oost-Europees'. Hij verwijt de andere collegepartijen dat ze zonder enig overleg met de wethouder of de CDA-fractie het vertrouwen in Dubois hebben opgezegd. Daarom heeft het CDA nu besloten zich uit het college terug te trekken.