Bluesgitarist Luther Allison overleden

MADISON, 13 AUG. De Amerikaanse gitarist en zanger Luther Allison is gisteren in een ziekenhuis in Madison, in de Amerikaanse staat Wisconsin, overleden aan longkanker. Allison werd 57 jaar.

Allison speelde vooral blues, maar bewoog zich ook op het terrein van rock, soul en gospel. Op zijn twee recenste albums, Blue Streak en Reckless, speelde hij zowel akoestisch als elektrisch gitaar.

In het begin van zijn loopbaan bracht Allison veel tijd door in Chigago. Hij werd beïnvloed door de muziek van Muddy Waters en Sonny Boy Williamson. Eind jaren zestig groeide hij in de Verenigde Staten uit tot een ster in de blueswereld. In 1972 tekende hij bij Motown Records, waarvoor hij drie albums opnam. Allison speelde met iedere bluesgrootheid van de afgelopen drie decennia en was bevriend met muzikanten als Jimi Hendrix en de Rolling Stones.

In de jaren tachtig verhuisde Allison naar Parijs en toerde hij veelvuldig door Europa. Zijn concerten duurden langs, vaak drie tot vier uur. Vorig jaar speelde Allison nog op het North Sea Jazz Festival in Den Haag. De laatste jaren was Allison populairder in Europa dan in de Verenigde Staten. In 1995 zei hij in een interview: “Als we in een nachtclub spelen staat er een paar zwarte mensen te luisteren. Komt er na ons een groep hip-hoppers dan staan er honderden. Waar denken ze in godsnaam dat die hip-hop vandaan komt?”

In 1994 sloot hij een contract bij het Alligator-label in Chicago, waarvoor hij onder meer Reckless maakte. Ter promotie hiervan toerde hij door de VS, tot hij ruim een maand geleden tijdens een concert duizelig werd en zich niet meer kon concentreren. Medisch onderzoek toonde aan dat de gitarist aan longkanker leed.