Blokker koopt klein belang in Macintosh

ROTTERDAM, 13 AUG. De Blokker Groep (detailhandel in huishoudelijke artikelen en speelgoed) heeft via haar vorige week opgerichte beleggingsbedrijf Schotbel BV een belang van 5,24 procent verkregen in de beursgenoteerde detailhandelsgroep Macintosh. Blokker, dat de aandelen kocht van ABN Amro, heeft met Macintosh afgesproken het belang niet verder te vergroten.

Als reactie op de overname schoot de koers van het aandeel Macintosh op de Amsterdamse effectenbeurs met 10,7 procent omhoog naar 43,20 gulden. Volgens een beleggingsanalist is de koersstijging het gevolg van plotselinge interesse van beleggers die op de toen nog rustige beurs vermoedden dat er “iets goeds gaat gebeuren” bij Macintosh. Vanochtend bleef dat positieve nieuws uit en het aandeel daalde met 1,70 gulden naar 41,50, meegesleurd in de neergaande beurs.

Het familieconcern van J. Blokker is altijd een gesloten bedrijf geweest. Ook vanochtend gaf het weinig toelichting op de aankoop van het Macintosh-belang. “Voor ons is dit alleen maar een investering”, zegt een woordvoerder. “Het is absoluut geen strategische stap. Je gaat zo'n investering niet aan als je niet verwacht dat die renderend is.”

Blokker is een familiebedrijf, dat zich vooral bezighoudt met huishoudelijke artikelen en speelgoed (Bart Smit, Intertoys). Het bedrijf kwam eerder dit jaar in het nieuws toen het het Amerikaanse speelgoedconcern Toys 'R' Us wilde overnemen. Blokkers marktaandeel in speelgoed in ons land zou daardoor stijgen naar 51 procent. Dat stuitte op bezwaren van de Europese Commissie in Brussel die Blokker terugfloot.

Het Maastrichtse Macintosh bezit onder meer de winkelketens Dolcis, Kwantum, Superconfex en Halfords en is actief in kleding, schoenen, sportartikelen, woninginrichting en tapijt en artikelen voor de auto en telecommunicatie. Vorig jaar leed het een verlies van 15 miljoen gulden, dat werd veroorzaakt door de slechte gang van zaken in de kleding in België.

Macintosh is zeer te spreken over de “correcte wijze” waarop de deelname van Blokker tot stand is gekomen. Het bedrijf heeft in de onderhandelingen met ABN Amro en Blokker als eis gesteld dat zwart op wit zou worden vastgelegd dat Blokker zijn belang niet verder uitbreidt dan de overeengekomen 5,24 procent (ter waarde van ruim 14 miljoen gulden). Blokker is hiermee akkoord gegaan en kan dus geen aanspraak maken op de belangen van de andere aandeelhouders, de Nederlandse Participatie Maatschappij (14,65 procent), verzekeraar Delta Lloyd (10,8 procent) en een groep Amerikaanse beleggers die opereren onder de naam Oakmark (5,47 procent).Op de beurs wordt erop gespeculeerd dat Blokker een fusie met Macintosh kan overwegen, zoals het familiebedrijf Unigro (levensmiddelen) met het beursgenoteerde De Boer Winkels heeft gedaan. Dat zou de basis van Blokker substantieel verbreden, en tevens een beursnotering opleveren.

Zo goed als Macintosh weet wie haar aandeelhouders zijn, zo gebrekkig is de kennis over het nieuwe bedrijf Schotbel. Blokker wil alleen kwijt dat het vorige week is opgericht en gelieerd is aan het moederconcern. Schotbel staat nog niet geregistreerd bij de Kamer van Koophandel in Amsterdam. Is Schotbel volledig bezit van Blokker? De Macintosh-woordvoerder:“Ik weet alleen dat Schotbel een beleggingsbedrijf is en dat hun belang in ons concern niet groter wordt. Meer hoef ik niet te weten.”

    • Sjouke Rijper