Assemblee praat over zaak-Bouterse

PARAMARIBO, 13 AUG. Bij de Surinaamse regering is “gerede twijfel” ontstaan over de vraag of er in de zaak van oud-legerleider Desi Bouterse sprake is van “oprechte en objectieve rechtspraak, dan wel van een politiek gerichte aangelegenheid, die reeds jaren in een justitieel jasje is gestoken”. Dat heeft president Jules Wijdenbosch gisteren gezegd.

Wijdenbosch sprak ook over een “onbegrijpelijke stap” van Nederland om tegen Bouterse een internationaal aanhoudingsbevel uit te vaardigen wegens handel in cocaïne en het witwassen van drugsgelden. De president zei dit tijdens het vragenuurtje in de Nationale Assemblee, het Surinaamse parlement.

Oppositiewoordvoerder Winston Jessurun zei bij die gelegenheid dat de affaire geen nationale zaak is, maar alleen de persoon van Bouterse aangaat. Hij was ook van oordeel dat Bouterse hangende het onderzoek de functie van adviseur van staat moet neerleggen.

Volgens president Wijdenbosch heeft de huidige Surinaamse regering uitvoering gegeven aan het rechtshulpverdrag met Nederland door, binnen haar mogelijkheden, aan nagenoeg alle voorgelegde zaken medewerking te verlenen. Dat waren volgens Wijdenbosch zaken waarin de feiten duidelijk waren aangegeven en waarbij sprake was van “een deugdelijk verzoek”.

De indiening van de zaak tegen Bouterse bij Interpol in maart dit jaar gebeurde volgens Wijdenbosch zonder dat de mogelijkheden van het verdrag voor rechtshulp waren uitgeput en de Surinaamse regering “op geen enkele formele wijze schriftelijk op de hoogte was gesteld” van de Nederlandse stap bij Interpol. “Daaraan kan alleen maar een andere reden dan een justitiële ten grondslag hebben gelegen. Er is gerede aanleiding om te spreken van een politieke reden.”

De president wees erop dat Bouterse “een invloedrijk politiek leider en staatsadviseur” is. Wijdenbosch noemde daarbij het feit, dat Bouterse voorzitter is van de grootste politieke partij (de Nationale Democratische Partij, waartoe ook Wijdenbosch behoort) binnen de regeringscoalitie, een belangrijke rol speelt in het dekolonisatieproces en als adviseur van staat een vooraanstaand raadgever is van het staatshoofd.