Telefoon legt verbinding op stemgeluid

ROTTERDAM, 12 AUG. Iemand bellen zonder een nummer in te toetsen. Dat wordt binnenkort voor eigenaren van digitale draagbare telefoons (GSM's) een reële mogelijkheid. PTT Telecom zal het systeem binnen twee maanden introduceren, concurrent Libertel verwacht er in het laatste kwartaal van dit jaar mee te komen.

De beller moet van te voren veertig (voor PTT) of twintig (voor Libertel) nummers inprogrammeren, die worden onthouden door de centrale computer. Daarna hoeft hij alleen een eenvoudig driecijferig nummer te bellen, de gewenste naam in te spreken en de verbinding wordt gelegd.

PTT zal werken met het nummer 555, Libertel wil haar nummer nog niet openbaar maken.

De telefoonmaatschappijen introduceren de nieuwe service om de veiligheid van het bellen met draagbare telefoons te vergroten, met name in het verkeer.

In juni drong Veilig Verkeer Nederland nog aan op een verbod op telefoneren tijdens het rijden. Dat belgedrag zou leiden tot veel ongelukken. Nu kunnen de ogen van de bellende automobilist gericht blijven op de weg.

Volgens de telefoniebedrijven blijven de extra kosten beperkt tot “enkele dubbeltjes per keer”. PTT voert het systeem in na twee jaar onderzoek door KPN Research, die de techniek baseerde op de stemmen van drieduizend Nederlandse proefpersonen. Daardoor is de computer ook gewend aan dialecten en accenten.

Libertel kocht haar systeem in de VS.

    • Mathijs Smit