Snel groeiend UCC mikt op startersbeurs

ROTTERDAM, 12 AUG. Het kleine, maar snelgroeiende UCC, een bedrijf dat automatiseringspersoneel detacheert, gaat in september naar de startersbeurs Nieuwe Markt van de Amsterdamse effectenbeurs (NMAX).

Toegang tot de kapitaalmarkt en naamsbekendheid vergroten bij het schaarse personeelsaanbod zijn de voornaamste redenen voor de beursgang, die wordt begeleid door Rabo Securities, de effectendochter van de coöperatieve bank uit Utrecht.

UCC herplaatst een nog onbekende aantal aandelen tegen een nog niet vastgestelde prijs op de Nieuwe Markt voor kleine, snelgroeiende bedrijven. De aandelen van UCC zijn nu in handen van de drie directieleden, drs. P. Peters, ing. W. Verloop en drs. C. van Winkoop. Zij willen, ondanks de herplaatsing, een 'substantieel' meerderheidsbelang in handen houden.

Op den duur wil het bedrijf nieuwe aandelen uitgeven om kapitaal te verwerven voor overnamen. Directeur Peters zegt daar nu nog niet aan toe te zijn. “Dan ligt dat geld daar maar op de plank zonder dat we er iets mee doen. Een aandelenemissie komt er pas wanneer geld nodig is voor een acquisitie.”

Eind juni trok concurrent detacheerder Brunel naar de offiële markt van de effectenbeurs. Brunel, die in meerdere sectoren hoogopgeleiden uitzendt is ook actief op de markt voor automatiseringspersoneel. Voor UCC (omzet:19 miljoen gulden in 1996), die als informatietechnologie-specialist veel kleiner is dan Brunel (omzet: 254,3 miljoen), was het grote noteringenbord op het Beursplein geen optie. Peters: “Wij hebben daar nog niet zo veel te zoeken. Als jonge snelgroeiende onderneming passen we veel beter bij NMAX.”

Ten opzichte van de eerste zes maanden van 1996 steeg de omzet van UCC in de eerste helft van dit jaar met 50 procent naar 12,8 miljoen gulden.

Brunel sprak in juni over het luxeprobleem dat de vraag naar gekwalificeerd automatiseringspersoneel groter is dan het aanbod. Detacheerders vechten om talenten in deze sector. Ch. Estourgie, analist van zakenbank Kempen & Co vermoedt dan ook dat het belangrijkste motief voor de beursgang profilering en het vergroten van de naamsbekendheid is. “De spoeling is dun op deze markt want IT'ers kunnen overal aan de slag. Detacheerders die met een beursgang iets van zich laten horen trekken nou eenmaal personeel aan.”

UCC zegt in de toekomst te zullen azen op de overname van kleine detacheringsbedrijven. “Het is een manier om nog meer IT-specialismen aan je bedrijf toe te voegen”, zegt Peters. Estourgie: “Toch betekent het niet automatisch dat het rijke Brunel kleine bedrijfjes gemakkelijk voor de neus van UCC wegkaapt.”