Schikking PLO met familie van Klinghoffer

NEW YORK, 12 AUG. De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) heeft een schikking getroffen met de familie van Leon Klinghoffer. Deze aan een rolstoel gekluisterde Amerikaan werd in 1985 tijdens de kaping van het cruiseschip Achille Lauro in de Middellandse Zee door Palestijnse terroristen vermoord en in zee gegooid. De twee dochters van Klinghoffer, over wiens dood de Amerikaan John Adams een opera componeerde, hadden na de kaping in New York een civiele procedure tegen de PLO aangespannen.

Ook Crown Travel Service Inc., de reisorganisatie die de cruise van de Achille Lauro had georganiseerd, heeft inmiddels een schikking met de PLO getroffen. De afspraken, die vorige week bij een Amerikaanse rechtbank zijn vastgelegd, werden bekendgemaakt door de advocaat van de reisorganisatie. De advocaat wilde niet aangeven hoeveel geld de PLO aan Crown Travel Service Inc. en de familie van Klinghoffer geeft. Volgens de advocaat was iedereen “blij dat de zaak nu is geregeld”.

De advocaat onderstreepte dat de schikking bewijst dat de PLO van karakter is veranderd. “Deze zaak laat waarschijnlijk zien dat de PLO haar pogingen om legitimiteit te verkrijgen, doorzet. Zij heeft deze zaak op professionele wijze, in overeenstemming met de wet en de regels van de plaatselijke rechtbank, afgehandeld.” PLO-leider Arafat weigerde overigens enkele malen, ondanks druk van de Amerikaanse rechtbank, om een schriftelijke verklaring over de betrokkenheid van de PLO naar de VS te sturen. Arafat zou daartoe eerder dit jaar wel bereid zijn geweest, maar zag er op het laatste moment van af, naar eigen zeggen wegens 'problemen in Hebron'. Volgens de advocaat was een schikking nu mogelijk omdat de openbare zittingen van het civiele proces binnenkort zouden beginnen en de hernieuwde publiciteit rond de dood van Klinghoffer de PLO erg slecht zou uitkomen. Ten tijde van de dood van Klinghoffer zei Farouk Kaddoumi, de minister van Buitenlandse Zaken van de PLO, nog dat niet de Palestijnen de moord op hun geweten hadden maar Klinghoffers eigen familie “die zo de verzekeringscenten in ontvangst wilde nemen”.

De familie blijft de uitlevering eisen van Mohammed Abul Abbas, het brein achter de kaping. Deze dook in april 1996 op in de Gazastrook nadat hij enige jaren in de illegaliteit had geleefd. Inmiddels is hij - naar eigen zeggen - tot de conclusie gekomen dat de moord op Klinghoffer een “vergissing” was. In 1986 werd Abbas met twee anderen in de Verenigde Staten bij verstek veroordeeld voor de kaping van de Achille Lauro.(AP)