Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Protest tegen levend koken van kreeften

TERSCHELLING, 12 AUG. Ook een kreeft kent angst en pijn, stelt PETA (People for the Ethical Treatment of Animals). De organisatie die opkomt voor de rechten van dieren bepleit daarom “amnestie voor de ter dood veroordeelde kreeften”.

PETA riep vorige week donderdag passagiers van de veerboot naar Terschelling op restaurant De Brandaris op het eiland te mijden, omdat daar gekookte kreeft op het menu staat. Er werden folders uitgedeeld waarin het lot van gevangen kreeften is beschreven. “Bij aankomst in de restaurants worden dieren met vastgebonden scharen in uitzichtloze bakken gestopt en vervolgens, levend, in kokend water gegooid. De kreeften moeten dan een doodsstrijd doormaken van zo'n 5 tot 7 minuten.”

De passagiers konden hun handtekening zetten op een kaart met het adres van de Brandaris en de tekst 'Ik als consument laat u hierbij weten dat ik het koken van kreeften weerzinwekkend vind en vraag u hiermee onmiddellijk te stoppen. Wij koken van woede.'' Volgens een woordvoerder van PETA zijn er een paar honderd kaarten verzameld. In Leeuwarden zijn gisteren nog eens tweehonderd handtekeningen voor hetzelfde doel opgehaald. Vandaag zou de organisatie in Leeuwarden rondgaan met petitielijsten.

“Ik vind het een grof schandaal om mij als kleine, zelfstandige ondernemer als persoonlijk doelwit te pakken”, zegt mevrouw A. Witkop, uitbaatster van De Brandaris. “Laat ze de kreeftenhandel aanpakken!” Ze heeft een advocaat ingeschakeld, die onderzoekt of het zinvol is een kort geding tegen PETA aan te spannen. “Er zijn zoveel restaurants waar kreeften worden gekookt. En ook mosselen en garnalen worden levend afgekookt.” Overigens had De Brandaris sinds de actie “eerder meer dan minder” gasten dan daarvoor, zegt Witkop.

“De keuze voor de Brandaris was willekeurig. Het was mooi weer, dus we dachten: kom, we gaan naar Terschelling”, zegt PETA. Zij is van plan ook bij andere restaurants actie te voeren. “Maar aan de uitbaters hebben wij geen boodschap. Wij denken liever aan de kreeften.”